NOVE OPTUŽBE

Vinko Šaka iz afere Offside predao se talijanskim vlastima

28.03.2012 u 22:17

Bionic
Reading

Mediji javljaju da se sa Šakom talijanskoj policiji predao i osumnjičeni Alija Ribič te da su obojica predani tužiteljstvu u Cremoni koje će ih ispitati u idućih nekoliko dana

Vinko Šaka, nepravomoćno osuđen u korupcijskoj aferi "Offside", predao se jutros talijanskim vlastima koje su protiv njega i još nekoliko osoba pokrenule istragu zbog sumnje u namještanje nogometnih utakmica u Italiji.

Talijanske vlasti su sredinom prosinca prošle godine za Šakom i još nekim osumnjičenima objavili uhidbeni nalog.

'Vinko Šaka došao je talijanskim istražiteljima dati neka objašnjenja i očekujem da nakon toga neće biti razloga za njegovim zadržavanje, odnosno da će ga pustiti', kazao je večeras Hini u telefonskom razgovoru njegov branitelj zagrebački odvjetnik Krešimir Krsnik s kojim je Šaka jutros doputovao u trajektnu luku u Anconi kako bi se predao policiji.

Krsnik nije želio govoriti o pojedinostima slučaja niti otkriti kada će Šaka biti ispitan.

Mediji javljaju da se sa Šakom talijanskoj policiji predao i osumnjičeni Alija Ribič te da su obojica predani tužiteljstvu u Cremoni koje će ih ispitati u idućih nekoliko dana.

Uhidbeni nalog je za njima raspisan nakon što je u Italiji izbila kladioničarska afera u kojoj su navodno korišteni i tajno snimljeni razgovori tijekom hrvatske operacije Offside.

Riječki Novi list je objavio da je osumnjičeni talijanski nogometaš Carlo Gervasoni snimljen kako razgovara sa Šakom u travnju 2010. nakon utakmice između Brescie i Mantove za koju je tada igrao Gervasoni. Domaćini su pobijedili s 1:0, a ne s 2:0 kako je to pokušavala namjestiti kladioničarska mafija.

Uz Šaku i Ribića, istražnim zahtjevom talijanskog tužiteljstva obuhvaćeni su i Almir Gegić, Hristo Ilievski, Rade Trajkovski i Dino Lalič koji je, kao i Šaka, u aferi Offside u Hrvatskoj priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om za jednogodišnju zatvorsku kaznu te vraćanje novca nezakonito zarađenog na klađenju na utakmice Prve hrvatske nogometne lige koje su namještali. Treći organizator namještanja Admir Suljić također se lani u veljači nagodio za istu kaznu, a sva trojica moraju državi vratiti ukupno milijun eura.

Višemjesečna akcija USKOK-a i policije nazvana Offside počela je krajem 2009. pošto su od njemačke policije dobivene prve informacije o namještanju rezultata i tijeka nogometnih utakmica te klađenja povezanih sa spornim utakmicama.

Vinko Šaka bivši je trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama.