PREKINUTA UTAKMICA

Vieira optužio za rasizam! Riječani tvrde; nismo krivi

23.07.2014 u 10:09

Bionic
Reading

Pred kraj prvog poluvremena, prekinuta je utakmica mladih momčadi Manchester Cityja i Rijeke, zbog navodnog rasističkog vrijeđanja koje je pretrpio igrač Cityja. Iz redova Rijeke demantirali su te navode

U 44. minuti prekinuta je utakmica mladih momčad Manchester Cityja i Rijeke, kada je Patrick Vieira, proslavljeni francuski nogometaš, sada trener u podmlatku Cityja, s terena povukao svoju momčad. Učinio je to jer je njegov igrač, Seko Fofana, tvrdio kako su ga rasistički vrijeđali na terenu, no iz Rijeke pak su u potpunosti demantirali tu priču. Štoviše, tvrde kako su protivnički igrači bili ti koji su bili nekorektni:

'Nakon našeg vodećeg pogotka smo očekivali pritisak većeg i moćnijeg Manchester Cityja, ali u samom otvaranju utakmice igrom smo im pokazali da im to neće poći za rukom. Bili smo dominantniji na svakom dijelu terena, u svim segmentima igre i imali nekoliko prigoda za povisiti vodstvo. Suparnik je na to odgovorio nešto agresivnijim duelima, zbog čega je i došlo do crvenog kartona stasitom veznjaku Manchester Cityja. Prvi oštriji duel na našem igraču Dangubiću mogao se na neki način okarakterizirati kao nesmotren, ali grubi nasrtaj na Marka Marciuša samo minutu kasnije nema opravdanja pa je njegovo isključenje potpuno opravdano.

Uslijedilo je ono što se rijetko viđa pa i na ovakvim prijateljskim utakmicama. Trener Manchester Cityja Patrick Vieira je ušao u teren, nešto raspravljao sa sucem a onda na čuđenje dobro popunjenog stadiona u Novigradu povukao svoju momčad s terena. Koji su razlozi tome znani su samo njemu. Možda je očekivao suparnika protiv kojeg će lakoćom dominirati terenom i uigravati svoju momčad te lagano poentirati, što protiv ovakve Rijeke nije mogao biti slučaj – rekao je Ranko Buketa, koordinator za struku mlade momčadi.

Oko cijele priče kontaktirali smo Davora Severa, čovjek zaduženog za odnose s javnosti u NK Rijeka, koji je rekao:
'Čuo sam kako je spomenuti igrač Cityja rekao da mu je naš igrač, Marciuš, koji je pretrpio prekršaj, rekao da je majmum. Međutim, riječ je o dečku koji je cimer s tamnoputim igračem i za kojeg smo sigurni da tako nešto nikad ne bi napravio. Po onom što je znam, niti sudac niti itko iz publike nije čuo bilo što slično. Mi smo ekipa koja u svojem kadru ima čak šest tamnoputih igrača, tako da kod nas rasizma nema' – objasnio je Sever.

Kada se pogleda riječki sastav koji je igrao na terenu - Nwolokor, Vidas, Bulić, Bagadur, Collins, Kokorović, Gerald, Marciuš, Dangubić, Okechukwu i Solomon – vidljivo je kako dobar dio momčadi čine nigerijski igrači, s čijom školom nogometa Rijeka surađuje pune dvije godine.

Ipak, cijela stvar očito je eskalirala i ostaje pitanje hoće li klub poput Cityja i slijedeće sezone doći na pripreme u Hrvatsku.