uskoro izlazi i njegova biografija

[VIDEO/FOTO] Velimir Zajec nije skrivao oduševljenje Petkovićem, ali otkrio nam je i jedan zanimljiv detalj o ruskoj momčadi; jesu li Mamić i igrači toga svjesni?

23.02.2021 u 11:50

Bionic
Reading

Pred nogometašima Dinama ovog je četvrtka (21 sat, Arenasport 3, MAXtv) uzvratna utakmica 1/16 finala Europske lige u kojoj Mamićeva momčad, na svom terenu, brani prednost od 3:2 do koje je došla u Rusiji, a što svakako daje veliku prednost 'modrima'

Dinamo je na pragu ponavljanja uspjeha od prije dvije godine, kada su 'modri' pod vodstvom tadašnjeg trenera Nenada Bjelice preskočili plzensku Viktoriju i ušli u osminu finala Europske lige. Zanimljivo, Dinamo je i te 2019. godine u prvoj utakmici gostovao, ali u Plzenu je izgubio 2:1, da bi u uzvratu deklasirao Čehe s 3:0.

Sada je momčad Zorana Mamića ostvarila pobjedu već u prvoj utakmici, protiv bolje ekipe, ruskog Krasnodara, što bi trebao biti pokazatelj još većih europskih mogućnosti. Slaže se s time i legendarni kapetan 'modrih' Velimir Zajec.

'Zbilja svaka čast igračima na toj pobjedi. Jedino što mi je žao što su primili taj drugi gol. Ovako mi možda već sada bili sigurni putnici u osminu finala. No, i s ovim rezultatom imaju velike izglede za prolazak, tim prije što su odigrali dobru, zrelu utakmicu', rekao je za tportal 65-godišnji Velimir Zajec.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Popularni 'Zeko' ipak poziva na oprez.

'Rusi su definitivno u maloj krizi. Jer izgubili su i u kupu. Ne mislim da su se pripremali za Dinamo, već jednostavno nisu uhvatili pravu natjecateljsku formu, u kakvoj je Dinamo. Nije Krasnodar ni u vrhu ruskog prvenstva, što znači da oscilira, ali baš kod takvih momčadi, uvijek treba biti oprezan. Ne znam jedino kako bi oni izgledali da su u kompletnom sastavu, odnosno koliko im nedostaju neki igrači. Zato ponavljam, treba biti jako oprezan.'

Čak i da im dođu svi, Dinamo ima Brunu Petkovića?

'Zbilja je odigrao odličnu utakmicu. Nakon dosta vremena, ali sada se je vidjelo koliko je dobar, kada je 'glavom' u igri. zabija, asistira, pravi 'paker'. A kada je takav onda je igrač za najveće svjetske klubove, spreman za velike transfere. I zato vjerujem da će Dinamo i u četvrtak imati razloiga za slavlje', zaključio je Zajec.

  • +16
FC Krasnodar - NK Dinamo, Europska liga, 18.2.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

Inače, legendarni kapetan Dinama dio je projekta koji bi u što skorije vrijeme trebao ugledati svjetlo dana. Naime, nekadašnji novinar i TV voditelja, a danas vlasnik tvrtke za savjetovanja Sanjin Španović, piše biografiju Velimira Zajeca, a na zanimljiv način, odlučio je doći do njezine finalizacije i realizacije.

Umjesto klasičnog dogovora s izdavačem, završetka knjige i prodaje na policama knjižara, Španović je odlučio biografiju Velimira Zajeca na kojoj radi proteklih dva mjeseca dovršiti i realizirati crowdfunding kampanjom.

Pokrenuo ju je ovog vikenda, a samo nakon nekoliko objava na svojim društvenim mrežama sakupio je preko 80 donacija vrijednosti veće od 30 000 kuna.

'Želio sam da publika kojoj se s tom knjigom i likom i dijelom Velimira Zajeca obraćam sudjeluje u njezinom stvaranju, bude dio nje, te da se dobije dodatni doživljaj knjige kroz razne nagrade. Već prvi dan dobio sam sjajne povratne reakcije, a svaka donacija mi je veliko povjerenje koje su mi ti ljudi dali i zato osim zahvalnosti osjećam veliku odgovornost da konačni proizvod bude iznimno kvalitetan i da ih ne razočara', ispričao je Sanjin Španović.

Za sve donatore koji će sudjelovati u akciji osim kupljene knjige pripremio je i brojne druge nagrade, ovisno o visini donacije. Tako će svima koji uplate bilo kakav iznos u knjizi objaviti njihovo ime kao jednog od četiri vrste donatora, te pokloniti posebnu zahvalnicu za sudjelovanje u akciji. Osim toga za svakog je pripremio i posebnu, plavu ediciju pive Zlatni Medvjed, Pivovare Medvedgrad.

'Pa svaki Zeko mora imati svog medu', kroz smijeh je rekao Španović. One koji uzmu najbogatiji paket čeka i posebna replika majice iz 1982. godine, kao i pozivnica na pretpremijeru knjige.

'Dakle, upravo oni koji su omogućili da završim knjigu će biti prvi koji će dobiti svoj primjerak, te se podružiti s glavnim likom knjige uz zanimljiv razgovor koji pripremamo u Pivovari Medvedgrad u Ilici', objašnjava Sanjin.

Kada će biti gotov s knjigom ne želi prognozirati s obzirom na epidemiološke uvjete u Hrvatskoj, ali i u Grčkoj.

'Dosad sam obavio 20-ak dugih razgovora s raznim sugovornica iz nekoliko faza Zajecovog života, a planiram sigurno još njih toliko intervjuirati. Među njima su i oni koji su povezani s njegovom karijerom u Panathinaikosu, tako da ću morati otići na par dana i u Atenu susresti i te ljude. To mi je između ostalog omogućila ova kampanja jer sad imam sredstva za put i smještaj u Atenu', pojasnio je Sanjin Španović.

Na ideju o knjizi o Velimiru Zajecu došao je sasvim slučajno u razgovoru s njegovim ponajboljim prijateljem Milanom Šulentićem.

'On mi je uvijek pričao neke scene iz Zajecove karijere jer su od 1982. njih dvojica nerazdvojni. Tako sam pomislio da bi se od njegovog života mogao napraviti dobar bestseller i u dogovoru s njime sam krenuo u taj pothvat. Izvukao sam brojnu arhivu, tragao za raznim sugovornicima i već dosad imam izuzetno puno nepoznatog sadržaja o Zajecu', završio je autor knjige.

U kampanji možete sudjelovati na stranici https://gogetfunding.com/zajec/, a ovih dana Sanjin najavljuje i posebnu stranicu o Zajecu na kojoj će se moći pratiti proces završetka knjige, čitati njegovi blogovi o radu na knjizi i brojni drugi sadržaji.