ht prva liga

[VIDEO/FOTO] Rijeka na Rujevici dočekuje posrnuli Hajduk; evo gdje možete gledati Jadranski derbi

10.02.2021 u 10:15

Bionic
Reading

Danas se igraju dvije zaostale utakmice Hrvatski Telekom Prve lige. Najzanimljivije će biti na Rujevici gdje Rijeka u Jadranskom derbiju dočekuje Hajduk (18.05 sati, Arenasport 3) u odgođenoj utakmici 5. kola. No, program na Šubićevcu susretom 15. kola 'otvaraju' Šibenik i Istra 1961 (16 sati, Arenasport 3)...

Svi se pitaju kako će se današnje šokantne odluke u Hrvatskom nogometnom savezu odraziti na Jadranski derbi Rijeke i Hajduka (18.05 sati, Arenasport 3). Naime, baš na inicijativu prvog čovjeka Rijeke Damira Miškovića raspušta se sudačka komisija HNS-a jer većina klubova nije zadovoljna kvalitetom suđenja u Hrvatski Telekom Prvoj ligi.

>> Veliki potres u hrvatskom nogometu; HNS na čelu s Damirom Miškovićem raspušta Komisiju nogometnih sudaca

Sigurno je kako će i večeras veliki pritisak biti na suce, Dario Bel iz Osijeka je glavni sudac i svi se nadaju kako će svoj posao odraditi bez većih pogrešaka. No, vratimo se mi samoj igri jer na Rujevici se od 18.05 sati (Arenasport 3) igra 144. Jadranski derbi. Ovo je odgođena utakmica 5. kola HT Prve lige.

'Jadranski derbi uvijek daje neku emociju više. Mislim da su ovo dvije jednako vrijedne ekipe, iako Hajduk nije na razini na kojoj bi htio, ali u zadnje vrijeme jako dobro igraju. Sve su to činjenice koje govore da će opet sitnice odlučivati derbi. Mi samo moramo smanjiti neforsirane greške na minimum i ispraviti neke nijanse, a onda ostaje vjera i želja da tri boda ostanu na Rujevici', kazao je trener Rijeke Simon Rožman te dodao:

'Jako je bitno tko će osvojiti sredinu terena, ne smijemo dozvoliti njihovoj individualnoj kvaliteti u vrhu napada da dođe na neki širi prostor. Na drugoj strani mi moramo biti bolji u realizaciji, biti mirniji, jer stvaramo prigode, ali realizacija još nije na željenoj razini.'

Spomenimo kako je ovo 144. Jadranski derbi u povijesti, a 96. od neovisnosti Hrvatske. U tih do sada odigranih 95 susreta (Hrvatski Telekom Prva liga, Kup i Superkup) Rijeka je ostvarila dvije pobjede (34) više od Hajduka (32).

  • +13
Lokomotiva - Rijeka (20. kolo HT Prve lige) Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Franko Andrijašević i Ivan Tomečak su spremni zaigrati, dok kod ostalih ima nekoliko upitnika zbog ozljeda. Prvenstvo ne završava s Hajdukom jer ćemo doći tek na polovicu odigranih utakmica, zato moramo biti pametni i pažljivi jer ćemo do kraja sezone trebati sve igrače. Lončar je izvan konkurencije jer je protiv Šibenika zadobio manju rupturu i još neko vrijeme neće biti u kadru. Čerin ima jedno od najvećih opterećenja jer se puno troši, ali imamo Mudražiju koji se diže, Pavičića koji igra dobro, a tu su i mlade nade koje, pogotovo kada je najveći pritisak, ne bi bilo fer staviti ih jer smatram da to nije dobro za njihov razvoj', najavio je Rožman.

Novi trener Hajduka Paolo Tramezzani u prošlom je kolu glatko izgubio 2:0 u gostima kod Osijeka. 'Bili' su izravno iz Slavonije stigli na Kvarner, vremena za treninge i uigravanje praktički nema. A zato za sada nema ni napretka u igri 'bilih' koji jure iz derbija u derbi...

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

'Vrlo dobro znamo kolika je važnost ove utakmice, koliko derbi znači. Imali smo dan više za odmor i bolju pripremu. Tražili smo rješenja na terenu. Ovaj susret je posebno važan za nas u ovom trenutku i s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Moramo pritom biti spremni ostati u utakmici svih 90 minuta. Moramo biti odlučniji, opasniji u zadnjoj trećini terena, u završnih 30 metara. Na tome smo radili na treninzima, tražili smo i tražit ćemo još rješenja. Bit ćemo spremni', rekao je trener Hajduka Paolo Tramezzani u najavi utakmice i dodao:

  • +4
Osijek - Hajduk (20. kolo HT Prve lige) Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Analizirali smo mnoge utakmice Rijeke. Znam da nam u zadnjih desetak godina nije bilo lako u tim ogledima, da smo od posljednjih tridesetak međusobnih susreta dobili samo dva. No, već danas imamo priliku da taj trend pokušamo preokrenuti.'

U ranijem današnjem terminu na Šubićevcu, u odgođenoj utakmici 15. kola HT Prve lige, Šibenik dočekuje Istru 1961.

Domaćin četiri utakmice u nizu ne zna za poraz, prvo je Šibenik povezao dvije gostujuće pobjede (Lokomotiva, Dinamo), a potom i gostujući remi s Rijekom te domaći remi s Varaždinom.

'Premda svaka utakmica nosi tri boda, rekao bih da ova znači dvostruko i da bi nam pobjeda vrijedila šest bodova. To govorim jer bismo trijumfom pobjegli Istri na 11 bodova razlike i sigurno bismo mogli mirnije igrati u nastavku prvenstva', kazao je najbolji strijelac Šibenika Deni Jurić u razgovoru za Šibenik.in, a njegove je najave potvrdio i trener Krunoslav Rendulić:

'Mogu se složiti s Jurićem da bi pobjeda nad Istrom vrijedila objektivno više od tri boda koliko donosi svaka pobjeda. Ova pobjeda bi bila značajnija nego neke druge. No, Istra ima 25-30 igrača koliko ja znam, nema im stopera iz prošle utakmice, ali se vjerojatno vraćaju Galilea, Bosančić, imaju širinu, imaju Blagojevića, Lončara, Ivančića i Halilovića, puno je tu igrača.'

  • +4
Rijeka - Šibenik (HT Prva liga, 19. kolo) Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Istra 1961 je posljednja na prvenstvenoj ljestvici, momčad je povezala četiri poraza, ali ne igra loše. Posljednje tri utakmice Istra je izgubila minimalno, 1:0.

  • +17
Istra 1961 - Dinamo Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Zbog tri žuta kartona otpali su Tomašević, Šutalo i Perera', kazao je trener Istre 1961 Faustino Budicin i dodao:

'Do sada smo igrali protiv momčad koje su puno jače od nas. Igrali smo dobro po mom mišljenju, nažalost nismo nagrađeni bodovima i to je sigurno utjecalo na atmosferu i samopouzdanje momčadi. Moramo se brzo prešaltati jer nas čeka, možemo slobodno reći, kvalifikacijska utakmica protiv Šibenika koji je najveće iznenađenje. Igraju stvarno dobro, trener Rendulić ih je odlično posložio, imaju glavu i rep i pojedince koji mogu napraviti razliku. Idemo maksimalno motivirani, jer će presudni biti mišići i volja, odnosno borbenost. Ovo će biti utakmica za prave muškarce i morat ćemo se 'krvavo' boriti za bodove'.

Hrvatska 1. liga

Šibenik-Istra 196116:00
Rijeka-Hajduk18:05
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb20143345
2.Osijek20143345
3.Gorica19113536
4.Rijeka1793530
5.Hajduk19721023
6.Šibenik19631021
7.Slaven Belupo1955920
8.Varaždin20541119
9.Lokomotiva19361015
10.Istra 196118341113

Sljedeće utakmice

12.2.Varaždin-Lokomotiva
13.2.Gorica-Šibenik
13.2.Dinamo Zagreb-Osijek
14.2.Rijeka-Istra 1961
14.2.Hajduk-Slaven Belupo