čeka se samo službena potvrda

Veliki potres u hrvatskom nogometu; HNS na čelu s Damirom Miškovićem raspušta Komisiju nogometnih sudaca

10.02.2021 u 09:10

Bionic
Reading

Navodno je sve već dogovoreno i samo se čeka da se odluka i službeno potvrdi i tako se ukine sudačka komisija, a poznato je i kada bi se trebala formirati nova

Rijeka je u 19. kolu Hrvatski Telekom Prve lige remizirala sa Šibenikom 2:2. Ne bi ta utakmica bila toliko posebna da nije pokrenula puno veće stvari u pozadini, a za sve je krivo suđenje s kojim Riječani nisu bili zadovoljni.

'Nemam što reći glavnom sucu. On je svoje odradio dobro. No, VAR sudac Gabrilo je bio sramotan. Svojim nerazumnim odlukama je upropastio jednu dorbu utakmicu. Kako je moguće da on sam odluči ne priznati gol Yatekea zato što je Kulenović u pasivnom zaleđu? Nevjerojatna odluka koja nije slučajna, već izravno namjerna. Ne pričamo o greški, nego o zloupotrebi ovlasti VAR suca. Nakon ovoga ne zaslužuje više nikada biti sudac, ni VAR sudac', rekao je nakon te utakmice prvi čovjek Rijeke Damir Mišković pa dodao kako to nije jedini put da je Rijeka oštećena, te kako su se na suđenje bunili i Dinamo, Slaven Belupo, Gorica...

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Mišković pak nije htio stati na tome pa je pomalo senzacionalno najavio:

'Tražit ću raspuštanje sudačke komisije i čišćenje kompletne sudačke organizacije. Nema više popuštanja. Neću stati dok to ne napravim. Neki me možda žele natjerati da se povučem iz HNS-a i nogometa, ali ne pada mi na pamet. Tek sada ću se boriti do kraja', poručio je Mišković koji preuzima i dio odgovornosti jer je sudačka organizacija pod Izvršnim odborom HNS-a u kojem i sam sjedi:

'Izvršni odbor mora preuzeti dio odgovornosti, kao i sudačka komisija, a na kraju i suci. Odgovarat će svi koji trebaju, ali ovome ću stati na kraj. Imamo tri teške pogreške u četiri utakmice na štetu Rijeke, tri greške koje su nam uzele možda šest, sedam ili tko zna koliko bodova. To nije slučajno, to je izravna namjera. Mučimo se godinama, stvaramo nešto, a onda dođe netko i to ti sve sruši. I to s očitom namjerom. O sucima sam godinama šutio, štitio ih gdje god sam mogao, sve gurao pod ljudske pogreške. Vjerovao sam da je tako, ali sad sam uvjeren da ovo što gledamo na HNL terenima nikako nije slučajno. I to moramo počistiti iz temelja.'

Što je najavio, sada je navodno i provedeno. Prema pisanju Sportskih novosti Damir Mišković je u vrlo kratkom roku uspio raspustiti Komisiju nogometnih sudaca HNS-a. Veliki sastanak navodno je održan u uredu HNS-a u Hiltonu, a njegov je epilog ukidanje aktalne Komisije i formiranje nove. Sukladno tome, trebalo bi biti ukinuto tijeko koje čine predsjednik Ante Kulušić, Domagoj Vučkov kao član i voditelj VAR edukacije, Draženko Kovačić, Ante Vučemilović-Šimunović mlađi i Vlado Svilokos i Igor Pristovnik, a novo bi bilo osnovano naknadno.

Skoro svi članovi Izvršnog odbora HNS-a, osim Davora Šukera koji je u Americi i Ante Vučemilovića-Šimunovića koji je odbio prijedlog, su prihvatili sve zaključke ovog koordinacijskog sastanka kojeg je navodno sazvao izvršni direktor Marijan Kustić. Iako je prijedlog prihvaćen, on još nije služben.

Sportske novosti pišu da je HNS sve zaključke sa sastanka poslao u pismenom obliku mailom svim članovima Izvršnog odbora koji imaju vremena do srijede u 15 sati da se i službeno izjasne jesu li za raspuštanje sudačke Komisije. Ako se ništa ne promijeni, do kraja ovog tjedna trebalo bi doći do ove velike promjene u hrvatskom nogometu.

Nova će se Komisija pak formirati vjerojatno tek u ožujku. Pet regionalnih središta: Split, Rijeka, Varaždin, Zagreb i Osijek daju svoje kandidate za novu Kuomisiju koju potom imenuje Izvršni odbor. Naravno, nije isključeno da netko od postojećeg sastava Komisije bude ponovno predložen, pa i izabran. No, pričekajmo za početak 15 sati i službenu potvrdu ovih potresa.

Pogledajte još jednom najbolje golove 20. kola HT Prve lige.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Ako već niste, sada je pravo vrijeme da odaberete MAXtv zbog vrhunske slike u HD kvaliteti. Ponudu potražite na hrvatskitelekom.hr.