GODINA ZA PAMĆENJE

[VIDEO/FOTO] Najčudnija sezona Formule 1 u povijesti pretvorila se u prvenstvo nevjerojatnih rekorda i postignuća; prisjetili smo se onih najvećih...

10.01.2021 u 12:00

Bionic
Reading

Godina 2020. za Formulu 1 bila je istodobno čudna i zanimljiva, ne samo što se taj sport, kao i svi drugi, morao prilagoditi novim uvjetima kako bi usprkos koronavirusu održao prvenstvo, nego i jer su mnogi dugogodišnji rekordi pregaženi pa će se prošla sezona, srećom, ipak više pamtiti po sportskom apsektu zbog nevjerojatnih postignuća

Prvenstvo Formule 1 bilo je u najmanju ruku neobično. Pandemija koronavirusa, odgode, otkazi, nemogućnost gledatelja na većini utrka, zaraženi vozači, čak tri utrke u Italiji, uzastopne utrke na istim stazama u Austriji i Velikoj Britaniji, povratak starim Grand Prixovima...

Bilo je tu svega, ali najvažnije da je sezona završena! Mercedes je dominirao još jednu godinu, a Britanac Lewis Hamilton okitio se sedmim naslovom prvaka te se tako izjednačio s Nijemcem Michaelom Schumacherom. No neobična 2020. bila je godina rekorda, rušila su se postignuća koja su dugo trajala, a za neka se čak mislilo da nikada neće biti nadmašena.

U ovom tekstu nećemo vas zamarati negativnostima odnosno sukobima među momčadima i među vozačima, bolnim odlascima i kontroverznim dolascima, ispadima zvijezda F1, kritikama na račun Hamiltona zbog nadmoćnog bolida u odnosu na konkurenciju, katastrofalnim Ferrarijem...

Ovdje ćemo se prisjetiti lijepih stvari vezanih uz Formulu 1, fenomenalnih postignuća koja možda nikada neće biti srušena, a neki od tih rekordnih nizova i dalje traju... Ovo je osam rekorda koji su obilježili 2020., a koje smo odlučili izdvojiti uoči početka novog prvenstva Formule 1.

1. Lewis Hamilton - najviše pobjeda u F1 (95)

Prije 15 godina vjerovalo se da će 91 pobjeda Schumachera u ovom sportu trajati vječno na vrhu, ali... Vozač Mercedesa u 2020. izjednačio je Nijemca na Velikoj nagradi Eifela, nadmašio ga u Portugalu, dok je njegov trijumf na VN Bahreina bio 95. u karijeri. Hamilton još nije potpisao novi ugovor s Mercedesom, ali imamo osjećaj da će ovaj rekord podebljati, ali i bez problema doći do troznamenkastog broja.

'Imam dojam da nije realno… Naravno, privilegija je biti u ovoj poziciji i imati ovako sjajnu ekipu i bolid. Osjećam se beskrajno zahvalan na ljudima koji naporno rade na tome. Ja sam samo jedna karika u lancu. Tko bi ikad pomislio da će netko srušiti taj rekord', pričao je Hamilton.

  • +10
Britanski vozač Lewis Hamilton Izvor: EPA / Autor: Giuseppe Cacace / Pool

2. Sergio Perez – najviše utrka prije pobjede (190)

U prošloj sezoni Mercedes nije bio najbrži samo na četiri utrke. Jedna od njih je VN Sakhir u Bahrainu gdje se dogodio kaos, a velike gluposti napravili su u Mercedesu što je iskoristio Sergio Perez iz Racing Pointa te se popeo na najviše postolje. To je značilo da je Meksikanac oborio 11-godišnji rekord Marka Webbera u broju odvoženih utrka prije pobjede. Australac je do trijumfa stigao na svojoj 130. utrci na VN Njemačke 2009., dok je Perezu za slavlje trebalo 60 Grand Prixova više - 190.

'Nadam se da ne sanjam, jer o ovom trenutku maštam već 10 godina. Ne znam što da kažem. Nakon prvog kruga utrka je za mene bila gotova, ali nisam htio odustati. Ove sezone nismo imali sreće, ali mislim da smo sada zasluženo pobijedili', izjavio je Perez koji će od sljedeće sezone biti u bolidu Red Bulla.

  • +5
Meksički vozač Sergio Perez Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU / POOL

3. Lewis Hamilton - najviše pobjeda s istim konstruktorom (74)

Hamilton je 2020. šesti put u posljednjih sedam godina došao do dvoznamenkastog broja pobjeda, jer je u zadnjem prvenstvu ostvario 11 najviših postolja. Ta dominacija i konstantnost pomogla su mu da nadmaši Schumacherov rekord u većini pobjeda s jednim konstruktorom. Britanac zasad sa 'srebrnim strijelama' ima 74, a na drugom mjestu Nijemac s Ferrarijem ima 72.

4. Mercedes - najviše uzastopnih konstruktorskih prvenstava (7)

Usporedno s Hamiltonovim pojedinačnim naslovima, Mercedes je uzimao titule u konkurenciji konstruktora te mu je ovaj u 2020. bio sedmi u nizu, a do njega je došao na 13. utrci sezone na VN Emilia Romagna na stazi Imola. To je Mercedesu i sedma godina zaredom da je osvajao titule u obje konkurencije čime su samo uvećali svoj rekord.

5. Lewis Hamilton - najviše uzastopnih utrka u kojima je osvajao bodove (48)

Kao veliku prednost Britanca mnogi suparnici su isticali njegovu konstantnost, a to dokazuju i brojke. Prvak je čak 48 utrka u nizu osvajao bodove - od VN Britanije 2018. do VN Bahreina 2020., tako je uvjerljivo srušio vlastiti prethodni rekord od 33 utrke u nizu s bodovima (VN Japana 2016. do VN Francuske 2018. ). No neki smatraju da je Hamilton 49 utrka zaredom osvajao bodove (broje mu i zadnju utrku VN Abu Dhabija) i može to još povećati, odnosno da njegov niz nije prekinut na predzadnjoj utrci sezone VN Sakhira kada nije ni započeo utrku, jer je bio u samoizolaciji zbog zaraze koronavirusom. Kako god gledali, rekord je u njegovom vlasništvu...

6. Kimi Raikkonen – najviše utrka u Formuli 1 (329)

Na Velikoj nagradi Eifela iskusni Finac je 323. puta bio na stazi te je tako nadmašio Brazilca Rubensa Barrichella koji je ostao na 322 starta, a Raikkonen je sezonu završio na brojci 329 (drži i rekord po broju odvoženih krugova). To će se i povećati, jer ima još jednu godinu s Alfom Romeom.

'Svaki će rekord biti srušen u nekom trenutku, tako je u većini sportova i to se uvijek događalo. Rekao sam već više puta da ovaj rekord za mene ne čini nikakvu razliku sada, ali možda u budućnosti, kad se osvrnem na karijeru, koji će god broj to biti i koja god pozicija, možda ću gledati na to nešto drukčije', rekao je ledeni Finac.

  • +8
Finski vozač Kimi Raikkonen Izvor: EPA / Autor: PIOTR NOWAK

7. Mercedes – najviše uzastopnih Grand Prixova gdje je konstruktor vodio barem jedan krug (39)

Na VN Toskane Mercedes je nadmašio Williamsov rekord od 31 uzastopnog Grand Prixa u kojem je vodio barem jedan krug - taj rekord stajao je 23 godine, još od VN San Marina 1997. godine. Mercedes je zatim svoj novi rekord uvećao do 39 utrka, a prekinuo ga je Max Verstappen u Red Bullu koji je na VN Abu Dhabija vodio od početka do kraja.

8. Lewis Hamilton – najveći broj postolja (165)

Nabrajanje rekorda počeli smo s prvakom, a red je da s njime i završimo. Britanac je još jedno postignuće 'preoteo' Schumacheru. Pobjedom na VN Španjolske popeo se na svoje 156. postolje te je tako preskočio legendarnog Nijemca koji je na 155. Do kraja sezone ovaj aktualni prvak došao je do 165 postolja, a nitko ni ne sumnja da mu tu nije kraj.

A na koji rekord u 2021. moramo paziti? Ulog je najveći mogući, jer je riječ o najimpresivnijem, onom po broju naslova u konkurenciji vozača. Hamilton je izjednačio Schumachera sa sedam titula, a sada će pokušati biti prvi u povijesti sa osam osvojenih prvenstava Formule 1.

Novu sezonu Formule 1 pratite na Arenasport 2 kanalu samo na MAXtv-u. MAXtv pruža najveći izbor sportskih, filmskih i zabavnih sadržaja koje gledajte na televizoru ili mobilnom uređaju bilo gdje u Hrvatskoj. Više saznajte OVDJE.