VN KANADE

Verstappen najbrži u kišnim kvalifikacijama, može dostići legendarnog Sennu

18.06.2023 u 08:51

Bionic
Reading

Svjetski prvak Nizozemac Max Verstappen (Red Bull) pobjednik je kvalifikacija za F1 VN Kanade na stazi u Montrealu

Drugi po jakom pljusku bio je Nijemac Nico Hülkenberg (Haas), dok je treći bio Španjolac Fernando Alonso (Aston Martin).

Subotnja događanja na otoku na rijeci Sv. Lovre je obilježilo loše vrijeme. Posljednji slobodni trening koji je Verstappen dobio već je održan po kiši, a u kvalifikacijama se također vodila borba s vremenom u boksu. Neki su timovi riskirali i poslali natjecatelje na stazu s polusuhim gumama, iako uvjeti nisu baš bili pogodni za takve gume.

Na kraju je već u zadnjem dijelu kvalifikacija padala jaka kiša, kvalifikacije su također prekinute uz crvenu zastavu zbog sudara Oscara Piastrija, a na kraju nitko nije mogao popraviti svoj rezultat.

Četvrti je na kraju bio Britanac Lewis Hamilton (Mercedes), peti njegov momčadski kolega i sunarodnjak George Russell, a šesti Francuz Esteban Ocon (Alpine).

U nedjelju će svjetski prvak i vodeći u SP-u Verstappen loviti novi rekord u karijeri. Pobijedi li i u Montrealu po broju pobjeda stići će legendarnog Brazilca Ayrtona Sennu.

Verstappen je u Barceloni početkom mjeseca ostvario jubilarnu 40. pobjedu u SP-u, Senna ih je u karijeri skupio 41. Na vječnoj ljestvici na prvom je mjestu Britanac Lewis Hamilton sa 103 pobjede, Nijemac Michael Schumacher i Sebastian Vettel imaju 91, odnosno 53. Francuz Alain Prost je 51. Senna je peti, a Verstappen šesti.

Utrka u Kanadi, osma postaja sezone 2023., vozi se u nedjelju od 20 sati.