priča je kratko trajala

[FOTO] Svi engleski klubovi napustili Superligu a o tome su obaviješteni i ostali sudionici; ovo je kraj neuspjelog mega-projekta

20.04.2021 u 21:41

Bionic
Reading

U utorak oko 21 sat počele su stizati informacije o otkazivanju sudjelovanja u Superligi engleskih klubova. Prvo su istupili Manchester City te Chelsea, a potom i ostala četiri kluba s Otoka

Engleski klubovi su pod velikim pritiskom i navijača i cijele javnosti na Otoku odlučili odustati od Superlige. Manchester City je to službeno objavio, a istog stava su i Chelsea, Manchester United, Arsenal, Liverpool i Tottenham.

Kako je objavio Mundo Deportivo, klubovi sa Otoka priopćili su ostalim sudionicima Superlige da nemaju namjeru biti dio te priče. MD također navodi da je do engleskih klubova stigla i Uefina ponuda. UEFA je obećala pomoći tim klubovima na sve načine, samo da odustanu od nastupa u Superligi

- Nakon što su iz Manchester Cityja potvrdili povlačenje, javio se i prvi čovjek Uefe, Slovenac Aleksander Čeferin:

'Uzbuđen sam što se City vraća u našu europsku nogometnu obitelj. Pokazali su inteligenciju slušajući naše glasove, najviše svojih navijača. Potrebna je hrabrost priznati pogreška, ali nisam nikada sumnjao. Veselim se što ćemo surađivati zajedno i dalje za još bolju budućnost europskog nogometa'.

- Oko 22.30 sati priopćenjem su se javili iz Manchester Cityja te su potvrdili svoje povlačenje iz natjecanja.

- Prema informacijama koje stižu, ostavku na svoju funkciju dopredsjednika ovog natjecanja podnio je Andrea Agnelli, inače i prvi čovjek Juventusa. Doduše, iz kluba nisu potvrdili, ali šaputanja su vrlo glasna.

- Također, Ed Woodward podnio je ostavku na mjesto izvršnog dopredsjednika Manchester Uniteda. Tu je dužnost obavljao od 2012. godine, a planirao se povući na kraju godine. Ovo sa Superligom ubrzalo je njegov odlazak iako, kažu, to nije utjecalo na ovu odluku...

- Francuski L'Equipe došao je do izjave Florentina Pereza, koji je ponudio nevjerojatno rješenje.

'Jesam li zabrinut što klubovi izlaze iz lige? Ne. Situacija jest ozbiljna, ali svi smo se složli da ćemo projekt izgurati do kraja i naći rješenje. Nema pritiska. Osim toga, u Superligu mogao bi ući i Lens', rekao je za L'Equipe te dodao kako u ovom projektu očekuje PSG i Bayern. Bez obzira što su iz Münchena još u ponedjeljak ovu akciju odbili s gnušanjem.

Samo dva dana nakon što je 12 europskih bogataša šokiralo svijet objavom o pokretanju Superlige, City i Bluese su se očito predomislili.

Chelsea i City bili su dio 'velike šestorke' engleskog nogometa - zajedno s Arsenalom, Liverpoolom, Manchester Unitedom i Tottenhamom - koji su pristali pridružiti se novoj ligi.

Međutim, na Stamford Bridgeu i na Etihadu nisu očekivali toliko loše reakcije javnosti i pritisak ne samo navijača već i britanske vlade.

Mediji navode kako se Roman Abramovič preplašio kako bi sudjelovanje u novom natjecanju moglo nanijeti veliku reputacijsku štetu klubu i potkopati neke od njegovih kampanja i rada u lokalnoj zajednici.

Uoči večerašnje ligaške utakmice Chelsea i Brightona ispred Stamford Bridgea se okupilo više od 1.000 navijača Bluesa u znak protesta zbog sudjelovanja u Superligi.

Navijači Bluesa razvili su transparente koji kritiziraju klub zbog odluke da se pridruže kontroverznoj Superligi pozvavši Abramoviča da 'učini pravu stvar'. 'Navijači, a ne kupci', 'Naš klub', 'Želimo naše hladne večeri u Stokeu', samo su neke od poruka Chelseajevih navijača.

  • +11
Prosvjed navijača Chelsea protiv Superlige Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Chung/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Nakon 'plavih', oglasili su se i Redsi.

Ne sviđa nam se i ne želimo da se uopće i dogodi. To je naše zajedničko stajalište, poručio je kapetan Liverpoola Jordan Henderson.

Ranije tijekom dana britanski premijer Boris Johnson sastao se s Engleskim nogometnim savezom, dužnosnicima Premier lige i predstavnicima navijača, nakon čega je vlada rekla da će poduzeti 'sve potrebne mjere', uključujući zakonodavne opcije, kako bi osigurala zaustavljanje Superlige.

Španjolski mediji navode kako se na 'izlaz' pripremaju i Barcelona i Atletico Madrid, dok je izvršni direktor Manchester Uniteda Ed Woodward dao je ostavku zbog negativnih reakcija na projekt Superliga.

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova.

U tom novom natjecanju sudjelovali bi Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Ovaj potez bogatih klubova izazvao je brojne negativne reakcije, prije svega FIFA-e i UEFA-e, nacionalnih saveza, državnika, kao i brojnih nogometaša.