KAKO VAM SE SVIĐAJU?

Velike promjene u rukometu! Ovo su odluke EHF-a za novu sezonu u elitnim natjecanjima

04.04.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Izvršni odbor EHF-a je u Istanbulu donio nekoliko zanimljivih odluka za sljedeću sezonu europskih natjecanja

Tako EHF ima mogućnost, ali ne i obvezu, dodijeliti (uz postojećih šest) još jedno mjesto u muškoj i ženskoj Ligi prvaka uz pomoć posebne pozivnice mimo postojećih kriterija.

O tome će odlučivati Ocjenjivački odbor, a zatim Izvršni odbor to treba potvrditi. Tom pozivu mogu se nadati samo klubovi koji su preko svojih saveza zatražili mogućnost nastupa u najelitnijem natjecanju, piše portal Balkan Handball.

Osim toga, usvojen je prijedlog da se od sljedeće sezone u svim muškim i ženskim utakmicama Lige prvaka uvedu VAR sustav i automatski timski time-out signal. Trenutno su ove tehnologije dostupne samo tijekom Final Foura.

Treneri će imati priliku koristiti 'challenge' jednom po utakmici i osporiti odluku suca. Oni će situaciju pregledati te promijeniti ili potvrditi odluku. Trenerska 'provjera' moći će se koristiti samo na utakmicama gdje postoji video sustav takve vrste.

Istovremeno, odluka o povećanju minimalnog kapaciteta dvorana odgođena je za još dvije sezone, a sve kako bi se suzbile posljedice pandemije korona virusa. No, pokrenuta je inicijativa 'Puna arena' te su klubovima dane preporuke da predstave i provedu mjere za povećanje broja navijača na utakmicama.

Najavljene su i izmjene pravilnika o klupskim natjecanjima kako bi se povećala odgovornost momčadi za ponašanje gledatelja.

Dodani su dodatni termini utakmica, subota (20 sati) i nedjelja (18 sati) kada su na programu Liga prvaka za žene i Europska liga. U Europskoj ligi za muškarce dodatni termin je u utorak (17).

Osim toga, pod posebnim okolnostima, utakmice u muškoj Ligi prvaka moći će se organizirati vikendom umjesto uobičajenih termina srijedom i četvrtkom.