BILO JE I VRIJEME

Velika promjena u tenisu; sva četiri Grand Slama pristala na novo pravilo

16.03.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Sva četiri teniska Grand Slam turnira uvode na jednogodišnji probni rok pravilo igranja 'tie-breaka' do 10 osvojenih poena u odlučujućem petom setu i to već od ovogodišnjeg Roland Garrosa koji počinje 22. svibnja, objavio je Izvršni odbor koji se brine o održavanju četiri najveća turnira u sezoni

Produženi 'tie-break' će se tako igrati kod rezultata 6-6 u petom setu kod tenisača, odnosno u trećem setu kod tenisačica.

'Ova odluka je donesena na osnovu snažne želje da se poveća dosljednost u pravilima na 'Grand Slamovima'. Nakon godinu dana planiramo zajedno s WTA-om, ATP-om i ITF-om vidjeti što je ova promjena donijela i po mogućnosti uvesti ju za stalno', objavio je IO 'Grand slamova'.

Dosada je svaki Grand slam turnir imao vlastito pravilo u petom setu. Tako se na Australian Openu od 2019. godine igra upravo tako da se kod rezultata 6-6 u odlučujućem setu igra produženi 'tie-break', u Wimbledonu je također 2019. godine uveden 'tie-break' u odlučujućem setu, ali kod rezultata 12-12, u Roland Garrosu je sve dosada vrijedilo pravilo da pobjednik odlučujućeg seta mora osvojiti najmanje dva gema više od suparnika, dok se na US Openu još od uvođenja 'tie-breaka', odnosno 1970. godine u odlučujućem setu igra klasični 'tie-break' do sedam osvojenih poena.

Inače, svakako najradikalniji primjer je da se u petom setu trebao uvesti 'tie -break' je meč između Amerikanca Johna Isnera i Francuza Nicolasa Mahuta odigran u prvom kolu Wibledona 2010. godine. Riječ je o najdužem meču u povijesti profesionalnog tenisa – i po vremenu trajanja i po broju odigranih gemova. Nakon 11 sati i pet minuta igre meč se provukao kroz tri dana te završio pobjedom Isnera, rezultatom 6:4, 3:6, 6:7 (7), 7:6 (3), 70:68.