SUROVA REALNOST

Velika opasnost za četiri naša najjača kluba; tko će preživjeti 'čerupanje'?

07.08.2017 u 10:34

Bionic
Reading

Hrvatski nogomet proživljava lijepe trenutke, a dobre predstave naših momčadi u Europi privukle su bogatije klubove koji prijete da 'očerupaju' naše predstavnike u Uefinim natjecanjima

Četiri naša najkvalitetnija kluba, Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek imaju sređenu financijsku situaciju, ali njihova realnost je i dalje da jeftino kupuju, a zatim skupo prodaju preko granice. Dobre igre već dugo privlače skaute eurospkih klubova na tribine Maksimira, Poljuda, Rujevice i Gradskog vrta, a senzacionalni rezultati još više mame europske bogataše.

Ispada da se bitka za prvenstvo kroji za vrijeme prijelaznog roka, jer nitko ne može znati tko će napustiti naše klubove do kraja kolovoza do kada su mogući transferi igrača.

Rijeka je veliki udarac doživjela uoči važnih play-off utakmica s Olympiacosom, jer ih je napustio Makedonac Stefan Ristovski za 3,5 milijuna eura, ali nema samo hrvatski prvak problem s takvim iznenadnim odlascima.

  • +4
Stefan Ristovski u dresu Rijeke Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Osijek je oduševio protiv PSV-a, korak je do skupina Europske lige, ali strani klubovi prijete da razbiju Zekićevu družinu. Naime, ima dosta interesa za njegove igrače, a jedan je već na izlaznim vratima. Braniča Matea Baraća tek detalji dijele od potpisa za Ajax, a Osijek bi trebao dobiti dva milijuna eura.

  • +3
Proslava pobjede Osijeka Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Što se tiče Dinama on se polako rješavao onih za koje misli da mu više ne mogu donijeti kvalitetu na terenu (Sammir), a sada je i odlazak Josipa Pivarića gotova stvar. Najpodcjenjeniji igrač 'modrih' često je puta doživljavao kritike, ali je svejedno imao status reprezentativca. Ove sezone je izgubio mjesto na lijevom boku u Dinamu pa će sreću potražiti kod imenjaka iz Kijeva. No pravi hendikep za ambicije bio bi ako klub neće ostati imun na ponude za talente poput Ćorića, Benkovića, More, Gojaka..., a ima ih.

I Hajduk je suočen s brojnim upitima za svoje zvijezde, ponajprije za Vlašića, i najvjerojatnije čeka da vidi kako će završiti europska avantura odnosno hoće li se preko Evertona izboriti Europska liga. U slučaju ne prolaska transferi koji bi donijeli novac u blagajnu su neizbježni.

  • +27
Hrvatski telekom Prva liga, 4. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uglavnom hrvatski klubovi igraju dobro, ali to donosi i veliku opasnost, jer je lako moguće da ih se do kraja prijelaznog roka oslabi. Nogometaši iz Hrvatske Telekom Prve lige su opet 'IN ' u Europi.