ht prva liga

Večeras se igra 150. Jadranski derbi; evo gdje možete gledati utakmicu Rijeke i Hajduka

12.08.2018 u 12:34

Bionic
Reading

Derbi 3. kola Hrvatski Telekom Prve lige večeras na Rujevici igraju Rijeka i Hajduk (Arenasport 3, 21 sat). Kekove trupe u prva su dva kola bile uvjerljive, u dvije čiste pobjede zabila je Rijeka šest, a nije primila niti jedan gol. Hajduk se muči, prodaje svoje najbolje igrače, atmosfera u svlačionici 'bilih' nije sjajna...

Rijeka je odlično započela novu prvenstvenu sezonu uvjerljivim pobjedama nad Goricom i Interom. Kekova je momčad nastavila s dobrim izdanjima iz proljetnog dijela prošle sezone kad je bila najuspješnija momčad lige, no to i ne čudi jer roster Rijeke ovog ljeta nije doživio drastične promjene pa momčad djeluje uigrano i opasno. U četvrtak je Rijeka započela svoj put kroz kvalifikacije za Europsku ligu.

Svima na Rujevici velika je želja novi plasman u grupnu fazu Europske lige, a u klubu definitivno mogu biti zadovoljni ždrijebom. U Norveškoj momčad Rijeke nije uspjela riješiti pitanje plasmana u sljedeću rundu kvalifikacija iako joj dobrih prilika nije nedostajalo, no Kek i igrači kući su se vratili s dobrim rezultatom za uzvrat. Izborila je protiv Sarpsborga zahvaljujući sjajnom dalekometnom udarcu Gorgona momčad Rijeke remi uz postignuti pogodak. Europski uzvrat Rijeku čeka već sljedećeg četvrtka, a uzbudljiv tjedan za navijače Rijeke započinje derbijem s Hajdukom.

Dolaskom Keka na klupu Rijeke krenula je klupska serija uspjeha u derbijima s Hajdukom koja je prekinuta porazom na Rujevici prošle sezone.

'Svakoj seriji nepobjedivosti jednom dođe kraj, a tradicije su tu kako bi se rušile. Vjerujem da smo ušli u novu seriju pobjedom u posljednjem kolu prošlog prvenstva, ali to moramo dokazati na terenu. Svaka je utakmica priča za sebe. Jadranski derbi je posebna priča bez obzira na bodovni saldo na ljestvici', kaže Kek uoči 150. po redu Jadranskog derbija, a 78. u povijesti HT Prve lige.

Kek ne smatra da je Rijeka velik favorit u derbiju.

  • +12
Rijeka - Inter Zaprešić, 2. kolo HT Prve lige, 2018/129. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

'Teško je nakon dva kola vagati nečiju vrijednost, odnosno potencirati slabosti. Hajduk je imao izuzetno težak raspored na startu prvenstva i učinak u prva dva kola ne može nas zavariti jer nije mjerilo ničega. Pred nama je Jadranski derbi, dovoljno je to reći kako bi se pokrenula lavina emocija. Mi se za Hajduk pripremamo kao i za sve ostale suparnike', oprezan je slovenski stručnjak na klupi Rijeke.

Prilikom najave susreta Kek je rekao da nitko od njegovih igrača nema problema s ozljedama, no napomenuo je kako se kod Gorgona, Žute, Pavelića i Pavičića vidi određena doza umora. Očekuje se da će Kek napraviti neke rotacije u početnom sastavu, te da bi priliku od prve minute mogli dobiti Capan, Lončar, Kvržić i Čolak.

Hajduk nije na najbolji način otvorio novu prvenstvenu sezonu budući da je nakon teškog poraza u Osijeku, Kopićeva momčad na svom Poljudu uz skromnu igru stigla tek do boda protiv Lokomotive. Navijači sanjaju naslov prvaka i jasno je da su nezadovoljni igrom Hajduka, ali i radom novog sportskog direktora Bjelanovića. Nastavio je Hajduk puniti blagajnu ovog ljeta zaključivanjem transfera Radoševića i Bašića, no velika pojačanja nisu stigla na Poljud.

Kopićeva je momčad za sada uspješna u kvalifikacijama za Europsku ligu gdje je upisala dvije minimalne pobjede nad Slavijom iz Sofije, te prošlotjedni remi bez pogodaka sa FSCB-om. Protiv rumunjskog je velikana Hajduk odigrao najbolju ovosezonsku utakmicu, no za bolji rezultat trebalo je više konkretnosti pred suparničkim vratima. Pitanje prolaska u sljedeću rundu kvalifikacija riješiti će se sljedećeg četvrtka u Bukureštu, no dojam Hajduka u prvoj utakmici podigao je samopouzdanje kod Kopićevih igrača i vratio je navijačima vjeru u uspjeh.

Kopić ne želi još razmišljati o europskom uzvratu.

  • +6
Hrvatski Telekom Prva liga, 2. kolo, HNK Hajduk - NK Lokomotiva Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Momci su pozitivni nakon FCSB-a. Svjesni su da smo igrali maksimalnom energijom i intenzitetom, te visokim voljnim momentom. To nam daje razlog za optimizam. Na Rujevici je uvijek isto. Jako je teško tamo igrati bez energije, taktičke discipline i duel igre, te brzih tranzicija u oba smjera. Kroz kontinuitet vođenja i dovođenja određenog tipa igrača koji odgovaraju zahtjevima, Rijeka uspijeva zadržati prepoznatljiv stil igre bez obzira na odlaske', kaže trener Hajduka koji se požalio i otkrio 'taktiku' Rijeke kad igra na svom terenu:

'Rijeka uoči utakmica uvijek zalijeva samo polovicu travnjaka na kojoj se ona zagrijava, a gostujuću tek kad igrači odu u svlačionicu, neposredno prije početka utakmice. I tu dolazi do proklizavanja, na to se moramo što bolje i brže adaptirati...'

U Rijeku nije otputovao kapetan Nižić, iskusni stoper i kapetan koji uredno trenira, ali i govori treneru da se ne osjeća spremnim. Nižić očito traži način da napusti Hajduk i do daljnjega nije u konkurenciji za nastupe. Kopić je u Rijeku poveo 21 igrača među koijma su Filip i Futacs, igrači o kojima se također mnogo špekuliralo glede odlaska iz Hajduka ovog ljeta. U Europskoj ligi pravo nastupa zbog suspenzije nema brazilski ofenzivac Jairo, no s obzirom da se nije proslavio protiv Lokomotive upitno je hoće li ga Kopić koristiti od prve minute na Rujevici.