Borba za polufinale

Zlatko Dalić se ispričao zbog izjave o umjetničkom klizanju, a dotakao se i plesa igrača Brazila te Srbije: Ne bih volio da moja momčad tako slavi, ali...

08.12.2022 u 12:09

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija izborila plasman u četvrtinu finala Svjetskog prvenstva te će u petak od 16 sati igrati protiv peterostrukih svjetskih prvaka Brazila, pred novinare su izašli izbornik Zlatko Dalić i kapetan Luka Modrić. Bili su jako smireni i njihove izjave otkrivaju da su potpuno opušteni prije ove važne utakmice

Infarktna utakmica i raspucavanje u osmini finala protiv Japana, u čemu je Domagoj Livaković briljirao na golu s tri obranjena 11-erca, brzo je arhivirana i odmah je započela akcija - Brazil.

Utakmica između Brazila, peterostrukih svjetskih prvaka, te Hrvatske, aktualnih svjetskih doprvaka, na rasporedu je u petak od 16 sati, a dan uoči nje medijima su se obratili hrvatski izbornik Zlatko Dalić i kapetan Luka Modrić.

Naravno, sve ljubitelje nogometa u Hrvatskoj zanima kojih će 11 igrača početi susret protiv Brazila jer postoji nekoliko verzija, s Budimirom u špici, s Kramarićem i Oršićem... No izbornik nije otkrio ništa o sastavu.

Na početku konferencije Dalić se ispričao zbog izjave o umjetničkom klizanju, dodavši da nije mislio ništa loše.

'Želio bih objasniti nešto o umjetničkom klizanju, da se ispričam ako se netko osjetio povrijeđenim. Nisam mislio ništa negativno, nego sam ga pohvalio jer je to težak sport u kojem se ocjenjuje dojam, a u nogometu nije tako. Nisam mislio ništa loše, čak sam i pohvalio. Isprika moja ako se netko osjetio povrijeđenim', kazao je Dalić.

Luka Modrić govorio je o tzv. skidanju tereta s leđa. Može li se igrati opušteno, bez pritiska?

'Slažem se. Mislim da smo napravili veliku stvar ulaskom u četvrtfinale, ali bez obzira na to, želimo još više. Znamo da nas čeka možda najveća utakmica na turniru', kazao je Modrić.

'Brazil je jedan od favorita za osvajanje, što su uvijek. Moramo biti pravi, dati maksimum, kao što smo ga dali u svakoj utakmici dosad. Moramo dati maksimum naših mogućnosti, odigrati našu najbolju utakmicu i ako to napravimo, imamo šanse. Znamo da nas čeka utakmica protiv velikog suparnika, ali imamo svoju snagu, vjerujemo u sebe i tako ćemo se postaviti na terenu', dodao je Modrić.

Što se momčadi tiče, pogotovo Borne Sose, koji je bio bolestan, rekao je:

'Nije bilo puno vremena za pripremu, prebrzo dolazi utakmica. Bitno je da se oporavimo od Japana. Sosa trenira, oporavio se i konkurirat će za sastav protiv Brazila, koji je favorit u ovoj utakmici. Znamo što možemo, nećemo raditi puno promjena. Napravili smo nešto fantastično za Hrvatsku gotovo novom reprezentacijom, igramo protiv jednog od najvećih favorita, spremni smo, potrudit ćemo se i dati sve od sebe. Čeka nas jako teška utakmica, Brazil je favorit', dodao je Dalić.

Vinicius je o Modriću govorio biranim riječima. Što kaže Luka na to?

'Lijepo je čuti kad biranim riječima govori o meni. On je odličan dečko i u super smo odnosu. Igra u velikoj formi i pokazao je da je odličan igrač. Sutra će biti jako teško zaustaviti ga. Suigračima ću savjetovati i pomoći da mu se oteža posao. Svatko se ovdje bori za svoju zemlju', kazao je Modrić.

Dalića su pitali je li ova momčad jača nego ona na SP-u u Rusiji 2018. godine.

'Ovo je nova reprezentacija, u kojoj je 18 igrača koji nisu bili prije četiri i pol godine u Rusiji. Te dvije momčadi se ne može uspoređivati. Ono je bila sjajna generacija koja je bila 10 godina skupa i koja je imala kulminaciju u Rusiji. Ovoj generaciji treba vremena i velik je uspjeh biti među osam na svijetu. Tada smo imali ekipu koja je igrala deset godina zaredom u najboljim timovima. Trebamo vremena za razvijanje i sazrijevanje. Imamo još šest igrača, poput Modrića, Lovrena i Vide. Nova reprezentacija se tek treba dokazati', kazao je Dalić.

'Nekoliko puta sam igrao s Brazilom, još ih nismo uspjeli pobijediti. Nadam se da će se ta tradicija promijeniti. Brazil na svakoj poziciji ima fenomenalne igrače, to su jedni od najboljih igrača na svijetu. Morat ćemo biti vrlo agresivni, trkački na pravom nivou, ne dati im da se razigraju. To će biti važno kad ne budemo imali loptu, trebamo biti agresivni, čvrsti i ne dati im da se razmašu', dodao je Modrić.

Dalića su pitali što misli o plesu Brazilaca nakon golova i specifičnom slavlju.

'Oni imaju svoj način veselja i zabave, tu pokazuju momčad, zajedništvo, narav i karakter i to je njihovo pravo. Je li to respekt prema protivniku ili ne, nebitno je. Ne bih volio da moja momčad tako slavi. Ali to je karakter, takva su nacija, takvi su kakvi jesu i to je lijepo', rekao je.

Kojoj je utakmici, a koju je Dalić dosad vodio kao izbornik, sutrašnji susret protiv Brazila najsličniji?

'Finale protiv Francuske. Možda je ovo najjači protivnik s kojim smo igrali na SP-ima. Od 11, deset smo ih prošli kako treba. Ali ova je došla prerano, među osam. Ali tako je to, nekad te ždrijeb malo pomazi, nekad ne. Hrvatska je jedina manja država koja je nakon uspjeha na jednom SP-u ponovila to, jedina u povijesti. To je sjajno, ali nećemo i ne želimo tu stati, probat ćemo dobiti', kazao je Dalić.

Kamerun je jedini pobijedio Brazil na ovom SP-u, kako to komentiraju?

'Nisam imao priliku gledati tu utakmicu, ali su Brazilci dosta toga promijenili. Nisu igrali s najjačom momčadi, ali mogu složiti dvije top momčadi. Nije to mjerilo, ali je pokazatelj da se i njih može pobijediti', rekao je Modrić.

Na pitanje Modriću hoće li igrati na sljedećem SP-u i koja je njegova tajna pomlađivanja rekao je:

'Ne razmišljam o budućnosti. Vidjet ću dokad ću igrati za reprezentaciju. Sada sam 100 posto koncentriran na Svjetsko prvenstvo. Drugo, nažalost nemam neku taktiku ili nešto za pomlađivanje kao što je bilo za rast. Ako imate vi, javite se', sa smiješkom je rekao Modrić.

Nekoliko riječi Dalić je rekao i o utakmici Brazila i Srbije.

'Da, gledali smo Srbiju protiv Brazila nekoliko puta. Srbija je igrala sat vremena odlično, no onda su igrači postali nervozni. Nakon gola Brazil se razigrao, a Srbija pala. Ne smijemo upasti u tu nervozu. Moramo biti disciplinirani i čekati priliku', kazao je Dalić.

Nekoliko riječi rekao je i o zamjenama protiv Japana i tzv. ranom vađenju Modrića iz igre:

'Bila je 100. minuta, nije bilo rano. Razgovarali smo, nisam donio odluku na svoju ruku. Luka i ja razgovaramo. Utakmica je bila teška, puno smo trčali i umorili se i željeli smo osvježiti ekipu, a to je bio razlog zbog kojeg sam radio zamjene. Na kraju smo prošli i to je najvažnije. Tako ćemo sutra imati odmornijeg Luku, bolje nego da je igrao 120 minuta', kazao je Dalić.

Modrić je o Brazilcima s kojima je igrao i s kojima još igra rekao:

'Veselim se što ću vidjeti neke bivše i neke sadašnje suigrače. Bit će posebno igrati protiv njih. Prijatelji možemo biti poslije utakmice, ali na terenu se svaki od nas bori za svoju državu. Pokušat ćemo dati maksimum da odemo korak dalje.'

  • +74
SP Katar: Japan - Hrvatska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

>> Pogledajte podcast Qatarza - sve o Svjetskom prvenstvu u Katru

Izvor: tportal.hr