FINALE SUPER KUPA

Uzavrelo u Skopju: Igrače Reala i Manchestera čuva policija s kalašnjikovima

08.08.2017 u 11:53

Bionic
Reading

Makedonija je dočekala najveći sportski događaj u svojoj povijesti – finale UEFA-inog Superkupa u kojemu će se u utorak navečer, na stadionu Filip II koji se sad zove Telekom Arena, sastati Real i Manchester United. Prema pisanju lokalnih medija, atmosfera u gradu je uzavrela, ne samo zbog temperatura koje su blizu 40 stupnjeva, već i zbog strogog osiguranja koje ne dopušta da se navijači približe skupocjenim zvijezdama

Dok su igrači Reala smješteni u hotelu Alexandar Palace, nešto dalje od središta Skopja, Manchesterovi igrači su u ponedjeljak, uz snažne mjere osiguranja, pristigli u hotel TCC Plaza u strogom centru grada. Na oba mjesta su ih dočekali brojni navijači, u nadi da bi mogli ugrabiti koji selfie s klupskim zvijezdama. No njihove nade su raspršile policijske snage naoružane kalašnjikovima, koji su ogradili prostor ispred oba hotela na način da su igrači izravno iz klupskog autobusa ušli u hotel, bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom.

  • +8
Igrači Reala i Manchestera dolaze u Skoplje Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

Ronalda, Modrića, Lukakua i društvo navijači iz Makedonije i regije će moći vidjeti tek večeras, na stadionu koji je u zadnji tren uspio popraviti sve zamjerke UEFA-e, poput nedostatka priključaka za struju, klimatizacije i interneta.

Među 35 tisuća gledatelja na rasprodanoj areni bit će i visoki dužnosnici UEFA-e predvođeni predsjednikom Aleksandrom Čeferinom, legende obaju klubova poput Predraga Mijatovića i Alexa Fergusona, kao i vrh makedonske države na čelu s premijerom Zoranom Zaevom i predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem. Deutsche Welle piše kako će utakmicu putem TV-a gledati između pola milijarde i milijardu gledatelja, što bi ovaj događaj trebalo učiniti drugim najgledanijim u posljednjih nekoliko godina, nakon Olimpijskih igara u Riju.

  • +14
Atmosfera u Skoplju uoči finala Superkupa Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

Kao poseban kuriozitet makedonski mediji izdvajaju činjenicu da ambasador Superkupa i jedna od najvećih domaćih nogometnih legendi, igrač Genove Goran Pandev, neće moći doći na utakmicu budući da ga hrvatski trener Ivan Jurić ne pušta s priprema. Trener Manchestera Jose Mourinho je tu činjenicu na tiskovnoj konferenciji prokomentirao u svom stilu: 'Privatni avioni danas čine čuda'.

Dio navijača već je stigao u grad, gdje postoje tri fan zone – jedna za navijače Reala, jedna neutralna i jedna za navijače Manchestera, koji su već napravili svoju neslužbenu fan zonu u gradskom parku, nedaleko od stadiona. Najveći broj navijača iz Španjolske i Engleske doći će na sam dan utakmice autobusima iz Sofije, gdje će dobar dio navijača i prenoćiti nakon utakmice. Na to ih je natjerao beskrupulozan potez pojedinih skopskih hotelijera, koji su nekoliko tjedana uoči utakmice podigli cijene smještaja s 50 na ponegdje i 1000 eura. Kao reakcija na ovakvo bezočno ponašanje, brojni građani Skoplja su navijačima ponudili smještaj – besplatno.

U makedonskim medijima možete pročitati i niz zanimljivosti vezanih za utakmicu koja je Skoplje na jedan dan pretvorila u centar nogometnog svijeta. Tako je preko noći medijska atrakcija postao jedan par koji je pokušao ukrasti svojih pet minuta slave, i odabrao središnji gradski trg, baš u trenucima kad su na njemu smještene tri navijačke zone, za poprište svog svadbenog foto sessiona.