IZBJEGNUTA BRUKA

Uvrijeđena Semenya htjela odbiti medalju

21.08.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Južnoafrikanka Caster Semenya koja je na SP-u u Berlinu osvojila zlato na 800 m s najboljim rezultatom sezone (1:55,45) htjela je bojkotirati dodjelu medalja i odbiti primiti odličje nakon što je Međunarodna atletska federacija (IAAF) zatražila potvrdu o njenom spolu

'Rekla je da ne želi na svečanost dodjele medalja, ali sam je nagovorio da ode,' izjavio je predsjednik Južnoafričkog atletskog saveza Leonard Chuene.

Nakon finala u kojem je 18-godišnja Južnoafrikanka uvjerljivo bila najbrža, IAAF je od Južnoafričkog atletskog saveza zatražio potvrdu spola za Caster Semenya. Glasnogovornik IAAF-a Nick Davies je pojasnio da su potrebni pregledi ginekologa, endokrinologa, psihologa, specijalista interne medicine i specijalista za spol, da bi se donio zaključak.

Predsjednik Južnoafričkog atletskog saveza koji je podijelio medalje je kazao i kako se 18-godišnja Semenya nije veselila zlatnom odličju

'Do Berlina mi nitko nije rekao da sam muško, a sada očito jesam. Svi znamo da nisam muško. Zašto si me doveo ovamo? Mogao si me pustiti doma', navodno mu je rekla Semenya.