KORJENITE PROMJENE

Uveli revoluciju u Premiership: Evo sjajnih novih pravila

27.07.2016 u 20:42

Bionic
Reading

Sredinom kolovoza započinje novo izdanje engleskog nogometnog Premiershipa, a sucima je podijeljen priručnik s novim pravilima koja su sužbeno uvedena za novu sezonu

Međunarodno tijelo IFAB uvelo je preporuke, od kojih su neke kozmetičke (tipa početni udarac sada se može izvesti i unazad...) već uvedene tijekom Eura, no nova sezona Premiershipa donijet će istinske korjenite promjene koje na prvi pogled izgledaju - sjajno.

Osim tog početnog udarca osam je naputaka, pa krenimo...

1. Kako bi se spriečili incidenti već i prije utakmice sucima je dozvoljeno pokazivati crvene kartone i prije utakmice, te za vrijeme poluvremena. Incidenti u tunelu i tijekom zagrijavanja sada će se moći kazniti odmah.

2. Ukinut će se takozvano trostruko kažnjavanje. Do sada je jedan prekršaj, ako je u 16 i ako ste zadnji igrač, automatski kazneno dovodili do kaznenog udarca, isključenja i suspenzije na više utakmica. Sada se 'penalu' isključenje dodaje samo ako je zasluženo grubošću ili evidentnom namjerom.


3. Igračima će se kraća liječnička pomoć nakon grubih prekršaja moći pružati i na terenu kako bi se spiječilo da protivnik dobije nezasluženu prednost od igrača više na terenu.

4. Kada igrač zbog promjene opreme ulazi nazad u igru moći će ga puštati i četvrti sudac, a ne isključivo glavni kao do sada.

5. Ukoliko izvođač kaznenog udarca stane uoči darca dobit će žuti karton, a protivnik loptu za neizravan slobodni udarac. Usporavanje uoči udarca je i dalje dozvoljeno.

6. Ukoliko, kao Simeone u Španjolskoj nedavno, član neke momčadi uzrokuje prekid bacanjem druge lopte u teren sudac više nakon prekida neće suditi indirekt. Po novom pravilu uslijedit će, ovisno o situaciji, slobodan udarac ili čak 'penal'.

7. Bilo kakve kratke hlače ili tajice moraju biti u istoj boji kao i doljnji dio dresa, dok sve majice moraju imati boku kao i rukav dresa.

8. Kod zaleđa 'mirkopromjene'... Sada je i središnja crta igrališta neutralna zona, odnosno igrač mora biti na protivničkoj polovici da bi bio u opasnosti doći u nedizvoljenu poziciju. Zaleđa će se od sada izvoditi s mjesta na kojemu je stao igrač koji ga je skrivio.

Keane i Vieira od iduće bi sezone izletjeli već u tunelu...