finale nba lige

Utakmica na kojoj su padali rekordi; Cavaliersi napokon zaustavili Warriorse

10.06.2017 u 11:47

Bionic
Reading

Branitelji naslova Cleveland Cavaliersi izbjegli su 'metlu', a košarkaši Golden State Warriorsa upisali su prvi poraz u doigravanju nakon 15 uzastopnih pobjeda. Pred svojim navijačima Cleveland je u četvrtoj utakmica NBA finala pobijedio Golden State 137:116

Na utakmici u kojoj je oboreno nekoliko pojedinačnih i momčadskih NBA rekorda Cleveland je uspio ostati u igri i smanjiti zaostatak u finalnoj seriji na 3-1.

Najzaslužniji za pobjedu Cavaliersa bio je Kyrie Irving koji je zabio 40 koševa uz sedam skokova i četiri asistencije. LeBron James ostvario je novi triple-double i još jednom ušao u NBA povijest. Zabio je 'Kralj James' 31 koš uz 10 skokova i 11 asistencija, a bio mu je to deveti triple-double u NBA finalima. Tako je na listi najboljih svih vremena preskočio Magica Johnsona koji je ostao na osam triple-double učinaka... Preskočio je LeBron još jednog velikana, iza sebe je ostavio Michaela Jordana na listi najboljih NBA košarkaša po broju zabijenih slobodnih bacanja u doigravanju!

Sada su LeBron i Irving imali i konkretnu pomoć Kevina Lovea koji je zabio 23 koša (trice 6/8) i pet skokova. 

Warriorse je predvodio Kevin Durant s 35 koševa, Stephen Curry nije imao svoju večer, zabio je samo 14 koševa uz 10 asistencija, a Klay Thompson dodao je 13 koševa. Draymond Green bio je raspoložen, zabio je 16 koševa uz čak 14 skokova, no ni to nije bilo dovoljno, Cavaliersi su bili bolji... Posebno u koševima iza linije 7.25 koji su inače najjače oružje Warriorsa. Zabio je Cleveland 24 trice iz 45 pokušaja, Golden State je ostao na 11 iz 39 pokušaja.

Te 24 zabijene trice novi su rekord NBA finala! Cavaliersi još jednom za povijest...

Autor: youtube

Oborio je Cleveland i rekord doigravanja po broju zabijenih koševa u poluvremenu, Cavsi su zatrpali koš Warriorsa, zabili su im čak 86 koševa! Tako su srušili rekord Dallasa iz 2003. godine (83 koša). No, prije toga su 'skinuli' još jedan rekord - onaj po broju zabijenih koševa u prvoj četvrtini neke utakmice NBA finala. Cavsi su ih zabili 49, kao nitko prije!

U obaranju novog rekorda Cavsima su pomogli gosti, momčadi su srušile rekord doigravanja po broju ukupno zabijenih koševa u poluvremenu. Kombinirano su zabili 154 koša i srušili rekord (150 koševa) kojeg su još od 1983. godine držali San Antonio Spursi i Denver Nuggetsi!

Cleveland je od početka do kraja imao uvjerljivu prednost. Nakon tri minute vodio je 16:5, a prvu četvrtinu zaključio je sa 16 koševa prednosti. Na poluvrijeme se otišlo vodstvom Cavsa 86:68. Gosti su bili nemoćni i nisu se uspjeli približiti na manje od 11 koševa zaostatka. No, ipak vode 3-1 u pobjedama i u utorak u Oaklandu imaju priliku osvojiti krunu.

'Imamo DNK prvaka i to smo pokazali. Peta utakmica će biti još teža, ali nismo se predali', izjavio je vođa Cavaliersa LeBron James nakon pobjede.