FIFA_SP_2018.svg

SPEKTAKL U SOČIJU

Utakmica generacije Modrića, Rakitića i društva; jedan podatak ledi krv u žilama svim Rusima

Bionic
Reading

Večeras od 20 sati Hrvatska u Sočiju igra, zasad, najveću utakmicu ove generacije. Suparnik će joj biti domaćin turnira, Rusija

Pred Hrvatskom je još jedna povijesna utakmica. Ali takav su si kriterij i ljestvicu postavili sami nogometaši - pa neka se 'bore' s njima. I daj Bože, da ih nakon ove - imaju još dvije.

>> Zlatko Dalić odlučio tko će igrati protiv Rusije; je li ovo iznenađenje?

No, ono što je najvažnije, izbornik Zlatko Dalić i igrači, svjesni su da stube ne smiju preskakati i svakoj sljedećoj utakmici pristupaju kao najvažnijoj. Uostalom, tako je bilo i u kvalifikacijama kada je 'voda došla do grla' i kada su morali pobijediti Ukrajinu u gostima.

A tako se pripremaju i za večerašnji ogled protiv - nominalno slabije - Rusije. Jer kada u momčadi imate virtuoze Luku Modrića, Ivana Rakitića, Marija Mandžukića, čvrste stopere Lovrena i Vidu, onda se ni ta defanzivna Rusija nema čemu nadati. I bez obzira što je domaćin i što će je bodriti 44.000 navijača.

'Mi ne možemo birati protivnika. Pred nama je četvrtfinale, i nije nam bitno tko je protivnik. Naši igrači igraju takve velike utakmice, pred brojnim protivničkim navijačima i zato tu ne očekujem nikakav posebni problem. A niti nam to smije biti opravdanje', objasnio je Dalić u najavi utakmice.

  • +46
SP u nogometu, osmina finala: Hrvatska - Danska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Ono što Dalićevoj momčadi daje dodatni vjetar u leđa sjajnu su atmosfera i širina, jer na svakoj je utakmici, uz sjajnog kapetana Modrića, iskočio netko drugi. Pa smo tako uživali u izdanjima Rebića, Rakitića, Mandžukića, Perišića, Badelja pa čak i vratara Subašića. I pazite - sedam hrvatskih golova, zabilo je šest igrača. Upravo taj podatak ledi krv u žilama Rusima jer za takvu raznoliku momčad najteže je pronaći rješenje. Dodajmo tome kako Hrvatska ukupno ima osam postignutih golova na SP-u, ali jedan je bio autogol (Nigerija).

Dakle, imamo dovoljno džokera koji mogu (i) sami odlučiti utakmicu. Međutim, najbolje je kada djeluju kao kolektiv, jer onda im ni momčadi poput Argentine, nisu dorasli suparnici.

'Radimo na tome da se u svakoj utakmici dobro osjećamo. Bitno je da znaš što trebaš raditi kada je momčad u napadu, kada se brani. Bitno je da budemo kompaktni i zadovoljstvo nije samo kada zabijaš golove, već kada si dominantan na terenu. A tako je bilo u utakmici protiv Argentine. Tu smo utakmicu odradili na najvišem nivou, jer smo se skupili, bacali na glavu jedan za drugoga', pojasnio je to posebno stanje unutar momčadi dokapetan Ivan Rakitić, a onda dodao još nešto jako važno:

'Velika je čast što imamo mogućnost boriti se za sveti dres. Želimo svima pokazati koliko smo dobri i moćni''.

Motiv je također ono što pokreće ovu momčad. Vidi se to i po odgovorima, jer na gotovo svakoj konferenciji stiže im pitanje gdje su gledali povijesne pobjede iz Francuske 1998. godine i kakve su emocije proživljavali. A njihovi su odgovori jednaki - 'uživali smo i slavili, ali i maštali da jednog dana dostignemo naše heroje'.

'Jako respektiramo generaciju iz 1998. jer je napravila veliki uspjeh. Oni su svim budućim generacijama ostavili veliki teret da ih dostignu. Ali vjerujem da, uz sreću i nekoliko stvari, mi možemo i dalje od njih', rekao je nedavno Dejan Lovren.

E, pa sad je vrijeme da im se približe za još jedan korak, da preskoče svoju 'Njemačku' i stignu pred vrata nogometnog raja.

  • +16
Zadnji trening uoči utakmice Rusija - Hrvatska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal