novi hrvatski izbornik

Upoznajte Zlatka Dalića, trenera koji Hrvatsku mora odvesti na SP u Rusiji

07.10.2017 u 14:24

Bionic
Reading

Igrao je za Hajduk, Velež, Varteks..., no do reprezentacije nikad nije stigao. Barem ne kao igrač, ali od 2006. do 2011. bio je pomoćnik Draženu Ladiću u stožeru U-21 reprezentacije. A trenerski je ime izgradio u Saudijskoj Arabiji

Zlatko Dalić, rođen 26. listopada 1966. godine u Livnu, stiže na klupu hrvatske reprezentacije nakon povratka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje je vrlo uspješno vodio momčad Al-Aina te postao jedan od najboljih trenera tamošnje lige, ali i stekao izraziti ugled u cjelokupnom azijskom nogometnom svijetu.

Igračku je karijeru započeo u Hajduku, a preko Cibalije i Veleža došao je do upečatljive dionice od 1992. do 1996. godine koju je proveo u redovima varaždinskog Varteksa. Nakon još jednog dolaska na Poljud, kopačke je o klin objesio ponovno u Varteksu 2000. godine.

>> Dalić iskreno o najvećem uspjehu karijere i hrvatskoj reprezentaciji

Upravo se u Varteksu otisnuo u trenerske vode te izborio finale Hrvatskog kupa, a vrlo se brzo priključio i stručnom stožeru mlade hrvatske reprezentacije gdje je bio najbliži suradnik Draženu Ladiću sve do 2011. godine. U međuvremenu je preuzeo momčad Rijeke, da bi se 2008. okušao u Albaniji, na klupi Dinama iz Tirane, s kojim je osvojio albanski Superkup.

Potom se vratio u domovinu, na kormilo Slaven Belupa, a 2010. godine zaputio se u Aziju preuzevši Al-Faisaly u Saudijskoj Arabiji. Već tada je počeo nizati priznanja za svoj rad, da bi nakon dvije sezone preuzeo drugu momčad Al-Hilala, a potom i prvu. U Al-Hilalu osvojio je Prinčev kup te drugo mjesto u ligi.

>> Zbog HNS-ovog uvjeta i ovaj stručnjak odustaje od reprezentacije!

Na čelo momčadi Al-Aina stigao je 2014. godine te nastavio osvajati pojedinačna trenerska priznanja, dok je klupske vitrine obogatio naslovima pobjednika Predsjednikovog kupa, prvenstva i Superkupa, a svoje je nogometaše 2016. godine vodio i do finala azijske Lige prvaka.

Spomenimo kako Zlatko Dalić, barem ne u anketi tportala, nije bio prvi izbor čitatelja. Pitali smo Vas tko bi trebao biti novi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, a od ukupno više od 1600 glasova najviše ih je otišlo Robertu Prosinečkom (40 posto!). Iza Žutog su tako ostali Matjež Kek i legendarni Miroslav Ćiro Blažević (obojica po nešto više od 15 posto glasova), dok je novi hrvatski izbornik kojeg je u subotu ustoličio Davor Šuker dobio nešto više od 5 posto glasova naših čitatelja.