12 hrvata i katalonac

Upoznajte hrvatske junake! Trinaestorica veličanstvenih svjetskih prvaka

30.07.2017 u 11:37

Bionic
Reading

Hrvatska je nakon deset godina napokon osvojila titulu svjetskog vaterpolskog prvaka! Predstavljamo vam naše osvajače svjetskog zlata, koji će i u sljedećim godinama vladati bazenima diljem svijeta...

Red je da se krene od kapetana, Sandro Sukno (27) jedan je od najboljih svjetskih vaterpolista, u najboljim je godinama i uvjereni smo da će još dugo predvoditi hrvatsku reprezentaciju. Koliko je dobar? Pa izabran je u najbolju momčad netom završenog SP-a te za najboljeg igrača finala! Po potrebi igra na lijevom ili srednjem vanjskom, a član je talijanskog Pro Recca. Tata Goran Sukno vaterpolska je legenda, ne samo u rodnom Dubrovniku, a dojam je da ga je sin već pretekao. Napomenimo da je Sukno igrao iako mu nedavno slomljeni prst nije do kraja zarastao! Kapetanski je stisnuo zube i odveo Hrvatsku do zlata! Kapetan s brojem devet na kapici! Najveći i najbolji kad je najpotrebnije!

(4) Mjesto u najboljoj momčadi SP-a zaslužio je i Luka Lončar (30). Zagrepčanin je trenutno član dubrovačkog Juga te je jedan od najboljih svjetskih centara. Iako, lončara do prije desetak godina nitko nije vidio na mjestu 'sidruna', a dugo nije ni bio u krugu potencijalnih reprezentativaca. No, strpljivo je čekao svoju priliku, naporno radio i danas je - svjetski prvak!

(1) Hrvatski gol brani senzacionalni Marko Bijač (26). Dubrovčanin je legitimni nasljednik neuništivog Josipa Pavića, a svoju je klasu dokazao prvo na golu Juga, a sada i u reprezentaciji. Sjajan je bio na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a s Jugom je osvojio i Ligu prvaka. Nije nevažno, Bijač je i kapetan Juga! U Budimpešti je branio perfektno iako je nekima njegova mladost mana. Neka njih, Bijač se nema kome što dokazivati, svi osvojeni trofeji govore dovoljno. hrvatski je gol u nadolazećim godinama u sigurnim rukama.

(13) Ako negdje i 'zapne' tu je Ivan Marcelić (23), golman zagrebačke Mladosti. Koliko je dobar? Pitajte Talijane koje je 'ubio' u četvrtfinalu! Dojam je da Bijač i Marcelić mogu trajati jako dugo, imamo izuzetan golmanski par, oni su jamci da će hrvatski vaterpolo i dalje osvajati medalje.

  • +9
SP u vaterpolu, finale: Hrvatska - Mađarska Izvor: Reuters / Autor: LASZLO BALOGH

Dalje ćemo rednim brojevima na kapicama...

(2) Marko Macan (24) budućnost je hrvatskog vaterpola. Član dubrovačkog Juga iz godine u godinu napreduje, sjajan je u obrani, ubojit u napadu. Svi ga vide kao izvrsnu zamjenu ako se Andro Bušlje odluči umiroviti... No, neće još, za sada je Macan tu da uči i skuplja iskustvo, njegovo vrijeme tek dolazi.

(3) Loren Fatović (21) debitant je u reprezentaciji. Tata Elvis može biti ponosan jer njegov je sin lijevo krilo Juga, a sada je i svjetski prvak. Oni koji se bolje razumiju u vaterpolo kažu da će biti bolji od oca. A Elvis je bio vrh vrhova...

(5) Što uopće reći za Maru Jokovića (30)? Već je cijelo jedno desetljeće standardni reprezentativac. Debitirao je na SP-u u Melbourneu kad je Hrvatska uzela svjetsko zlato Mađarima. Deset godina kasnije sve se ponovilo, samo usred Budimpešte. A Joković je i dalje hrvatski reprezentativac... I ima dva svjetska zlata oko vrata.

(6) Makaranin Ivan Buljubašić (30) vaterpolsku je karijeru počeo na golu, no bilo mu je dosadno pa se 'ubacio u polje'. I nije pogriješio. Jedan od standardnih braniča naše reprezentacije, uvijek spreman uskočiti ako našim golmanima slučajno 'zapne'. Takvog igrača treba imati u momčadi.

  • +9
Hrvatska Mađarska finale SP-a Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

(7) Ante Vukičević (24) još je jedan od vaterpolista čije vrijeme tek dolazi. Sjajan je na lijevoj strani, ugodno je iznenađenje u našim redovima. Izbornik Tucak sigurno na njega računa, svi ga hvale i to valjda dovoljno govori koliko je dobar.

(8) Andro Bušlje (31) već je sada vaterpolska legenda. Ovo mu je šesta medalja sa Svjetskih prvenstava, druga zlatna... One s ostalih natjecanja, klupskih i reprezentativnih, više niti ne broji. Definitivno jedan od najboljih hrvatskih i svjetskih vaterpolista svih vremena.

(10) Ivan Krapić (28) centar koji po potrebi može igrati i braniča. Sjajan u obrambenim zadacima, izbornik Tucak iskoristio ga je kao iznenađenje na utakmici sa Srbijom. Sjećate se? Dobili smo taj sraz...

(11) Anđelo Šetka (32) jedan je od najiskusnijih reprezentativaca. Može igrati praktički na svim pozicijama, a tako ga izbornik Tucak i koristi. 'Specijalac' koji će uletjeti gdje treba i odraditi sve vrhunski, bilo u napadu ili obrani. 

(12) Neki će reći šećer na kraju! Nakon 12 Hrvata stigao je redi na - Katalonca. Xavi Garcia (33) sjajni je ljevak koji je u Hrvatskoj već sedam godina. Prvo u rijeci, a sada u Jugu. Cijela je obitelj s njim ovdje, najmlađa kćer rođena je u Hrvatskoj... A Xavi s hrvatskom osvaja medalje i ne namjerava stati. Odigrao je izuzetno SP, rutiner je, vidi se to na njegovoj igri, zabit će kad je najpotrebnije, asistirati, 'podvaliti' loptu kad može, ali neće ih 'bacati u bunar' ili gubiti. Zato i je u hrvatskoj reprezentaciji, sjajni Xavi Garcia!

  • +3
Slavlje hrvatskih vaterpolista nakon titule Izvor: Reuters / Autor: LASZLO BALOGH