Auckland

Uoči otvorenja SP nogometašica u pucnjavi ubijeno troje ljudi, oglasila se policija

20.07.2023 u 11:23

Bionic
Reading

Deveto Svjetsko nogometno prvenstvo za žene otvoreno je u Aucklandu slavljem novozelandske tradicionalne maorske kulture uoči susreta Novog Zelanda i Norveške, svega nekoliko sati nakon pucnjave u središtu grada u kojoj su tri osobe ubijene, a šest je ozlijeđenih.

Do pucnjave je došlo na jednom od gradilišta u najvećem novozelandskom gradu Aucklandu. Prema policijskom priopćenju, napadač je mrtav i više ne postoji rizik od novog incidenta.

"Pucnjava u jednoj od prometnijih ulica u središtu grada suzbijena je i riječ je o izoliranom incidentu", objavila je novozelandska policija, dodavši kako ne postoji rizik za nacionalnu sigurnost.

Incident se dogodio samo nekoliko sati uoči prve utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu za žene i to u blizini hotela norveške reprezentacije.

"Probudio nas je helikopter i veliki broj vozila hitne pomoći. U početku nismo znale što se događa, ali na kraju su se pojavile vijesti na TV-u i lokalnim medijima", rekla je kapetanica norveške vrste Maren Mjelde za novine Verdens Gang.

Norveške igračice su žive i zdrave, objavio je novozelandski savez "šokiran" pucnjavom.

Premijer Chris Hipkins rekao je da će se nogometni turnir odvijati prema planu, istaknuvši i kako je pucnjava djelo pojedinca, te da policija ne traži nikoga drugoga u vezi s incidentom.

"Nije utvrđena nikakva politička ili ideološka motivacija za pucnjavu pa stoga ne postoji ni rizik za nacionalnu sigurnost", rekao je Hipkins tijekom konferencije za medije.

Oglasila se i krovna nogometna organizacija.

"FIFA je obaviještena da se radi o izoliranom incidentu koji nije povezan s nogometnim operacijama i da će se večerašnja uvodna utakmica na Eden Parku nastaviti prema planu", stoji u priopćenju.

Međutim, vlasti su nakon ovog incidenta rasporedile dodatnu policiju i osiguranje ispred stadiona.

Uz Novi Zeland, domaćin svjetskog prvenstva nogometašica je i Australija koju nešto kasnije u Sydneyju očekuje ogled protiv Irske.