za 'čast i slavu'

Uoči meča sa Šveđanima naš najbolji strijelac na ovom SP-u ima jednu veliku želju...

24.01.2019 u 07:07

Bionic
Reading

Hrvatski su rukometaši pobjedom protiv Francuza (23:20) ispunili plan koji je postavljen uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo. Izborili su kvalifikacije za Olimpijske igre 2020. u Tokiju, ali ostaje gorčina jer su zbog neočekivanog poraza od Brazila i sudačke krađe u sudaru s Njemačkom ostali bez borbe za medalje

U prvom je krugu sve izgledali tako divno i bajno, posebice nakon veličanstvene pobjede protiv europskih prvaka Španjolaca. A onda se, dolaskom u Köln, sve raspalo. Dva vezana poraza, prvo potpuno neočekivano od Brazila, pa potom samo dan kasnije sudačka krađa i nepravda protiv domaćina Njemačke... I to je bilo to, san o borbi za medalju na SP-u rasplinuo se, u jednom su trenutku u pitanje došle i kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre 2020. godine koje su prije dolaska na ovaj SP u Njemačkoj/Danskoj zacrtane kao osnovni cilj.

OK, sredili smo na kraju Francuze i idemo u subotu (26. siječnja, 20.30 sati) u danskom Herningu odigrati utakmicu za časno peto mjesto protiv Šveđana. A oni su nam dužnici, prošle godine u ovo vrijeme otkinuli su nam bodove na EP-u, u Splitu su nas dobili 35:31. I na kraju otišli do finala gdje su izgubili od Španjolaca.

Prilika je sada da im se osvetimo, da u utakmici za 'čast i slavu' odigramo maksimalno, uzmemo to peto mjesto na svijetu iako nam, budimo realni, pripada i nešto više. Ali...

  • +5
SP u rukometu: Hrvatska - Island Izvor: Pixsell / Autor: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL

Uoči te utakmice progovorio je Zlatko Horvat, najiskusniji član ove reprezentacije i naš najbolji strijelac na ovom SP-u. Zabio je popularni Zlajo s desnog krila 37 golova. Francuze je 'počastio' sa sedam golova, a na cijelom je SP-u sedmerce gađao 13/16.

'Ponosni smo na pobjedu protiv Francuza, ali...', započeo je Horvat te se dotakao bolne teme:

'Što se tiče utakmice s Brazilom, to se može samo nama dogoditi. Ostaje mali žal zbog toga, možda nakon tog Brazila nismo zaslužili izgubiti od Njemačke. Koliko god je na njihovoj strani sve bilo cijelu utakmicu, znali smo da ako ćemo im biti blizu, da ćemo dobiti svoju šansu. Tako je i bilo, nažalost nismo uspjeli, i toga mi je najviše žao. Danas bismo možda igrali s Francuskom za polufinale, a mi smo bili u borbi za opstanak, mučili se osigurati mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Ali ponosan sam na suigrače, svi do jednoga smo ovih mjesec dana živjeli kao jedan. Moramo još samo odraditi tu jednu utakmicu kako spada.'

U subotu nas čekaju Šveđani. Ostali su nam dužni, porazili su nas na našem terenu u Splitu, praktički su nas izbacili iz borbe za medalje. A oni su 'produžili' do finala EP-a.

  • +13
Hrvatska - Španjolska, SP u rukometu 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Motivacije nam sigurno neće manjkati', kazao je Zlatko Horvat i otkrio veliku želju za kraj:

'Uvijek je slađe završiti turnir s pobjedom. Zato želimo okruniti ovo sve i otići doma s pobjedom, makar i tom za peto mjesto...', završio je najbolji strijelac hrvatske reprezentacije na ovom SP-u, uoči posljednje utakmice zaustavio se na 37 golova, sigurno je da će i Šveđane 'počastiti' s nekoliko.

Svjetsko prvenstvo

Skupina E

Brazil-Island32:29
Francuska-Hrvatska20:23
Njemačka-Španjolska31:30
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Njemačka54109
2.Francuska53117
3.Hrvatska53026
4.Španjolska52034
5.Brazil52034
6.Island50050

Sljedeće utakmice

Skupina F

Tunis-Egipat23:30
Norveška-Mađarska35:26
Danska-Švedska30:26
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Danska550010
2.Norveška54018
3.Švedska53026
4.Egipat51133
5.Mađarska51133
6.Tunis50050

Sljedeće utakmice