KOBNI UBOD OSE

Umro legendarni 'zagrebaš' Željko Smolek: Svi smo u šoku!

05.09.2016 u 13:21

Bionic
Reading

Željko Smolek legenda je kluba 'pjesnika' jer je za momčad iz Kranjčevićeve odigrao 670 utakmica. Ukupno je u klubu proveo 35 godina. Zauvijek nas je napustio u 64. godini života...

Tužna vijest potresla je ljubitelje nogometa u Hrvatskoj. Preminuo je u 64. godini u zadarskoj bolnici nakon uboda ose legendarni igrač NK Zagreba, 64-godišnji Željko Smolek.

"Svi smo u šoku. Osa je ubola Željka u usnu u nedjelju i unatoč nagovaranjima supruge da otiđe liječniku jer je bio alergičan nije odmah otišao pa ga je nakon 20-ak minuta supruga pronašla bez svijesti u kupaonici obiteljske vikendice na Pagu. Odmah je prebačen u zadarsku bolnicu. Liječnici su se cijelu noć borili za njegov život, a jutros je njegov sin javio da je naš Koka umro", izjavio je Hini dugogodišnji Smolekov suigrač i prijatelj glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop.

Važio je za jednog od najboljih zagrebačkih nogometaša igrajući za zagrebački Kemičar (od 1967. do 1969.) i NK Zagreb od 1969. do 1984. za koji je odigrao 670 utakmica.

On je doista istinska legenda kluba iz Kranjčevićeve ulice. U klubu je kao igrač, trener i djelatnik proveo 35 godina. Bio je član legendarne generacije koja je pod trenerskom palicom Vlatka Markovića izborila tadašnju prvu ligu igrajući na poziciji lijevog krila. Velike brzine, nezadrživog driblinga i dobrog centaršuta oduševljavao je domaću publiku.

Smolek je bio član talentirane generacije NK Zagreba koja je 19. srpnja 1973. u Maksimiru pred više od 64.000 gledatelja u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak u Prvu ligu igrala neriješeno s Osijekom 2-2 da bi nakon izvođenja jedanaesteraca izborila plasman u prvu jugoslavensku ligu. Taj uspjeh ostvarili su Horvat, Gašparini, Tucak, Antolić, Ivanišević, Lipovac, Markulin, Čopor, Močibob, Rukljač i Smolek.

"Smolek je bio profinjeni, izuzetno brz tehničar, imao je nezadrživ dribling i odličan centaršut. Bio je prototip modernog krila s kojim sam u momčadi NK Zagreba proveo nezaboravnih osam godina, a nakon završetka karijere ostali smo prijatelji", kazao je Čop naglašavajući da je poslije smrti desnog krila Bože Bakote "njegov" NK Zagreb sada izgubio i lijevo krilo Željka Smoleka.
Datum i vrijeme posljednjeg ispraćaja Željka Smoleka bit će naknadno objavljeni.