OPJEVANI HEROJI

Ultimativna čast: Sportaši u pjesmama

17.08.2009 u 08:48

Bionic
Reading

Trofeji za prvake, kapetanske vrpce, zarađena lova... Niz je zadovoljstava koje sportaš može ponosno ponijeti u grob i smatrati se uspješnim čovjekom. No kada nekoga inspiriraš i posveti ti pjesmu, to mora biti poseban užitak

Ne postoji nikakva garancija da ćete završiti u nečijim nadahnutim stihovima, to se događa sasvim spontano i zato je izuzetno vrijedno. Primjeri su i prilično rijetki, a nudimo vam popis šest manje ili više uspješnih pjesama o izuzetno upečatljivim likovima iz sportske povijesti, ili o onima za koje pjesnici vjeruju da će to postati.

'Draženi' se rađaju jednom u sto godina



'Život leti, kapetane'

Nikada prežaljeni hrvatski košarkaški kapetan ostao je uklesan u stihove pjesme čiji naslov govori sve. Dražena Petrovića nema već 16 godina, ali teško je naći ijednog ljubitelja sporta u Hrvatskoj koji je zaboravio njegov doprinos, njegovu energiju i zarazan osmijeh. Gdje god je igrao, bio je obožavan, karijeru je završio bez mrlje. U klasičnom klapskom uratku dalmatinskog podneblja evocira se naslijeđe koje je Dražen ostavio svome Šibeniku i Baldekinu, dvorani iz koje je potekao. Iako će smrt košarkaškog Mozarta i ova uspješnica uskoro doživjeti punoljetnost, suze je još uvijek teško zadržati. 

Božja ruka živjet će koliko i nogomet



'La mano do dios'

Prva sportska asocijacija na Argentinu sasvim sigurno je Diego Armando Maradona, i to Argentinci itekako znaju i cijene. Naše podneblje zbog nesportskih bi ga životnih navika već vjerojatno prožvakalo i ispljunulo, ali on je dolje u svojevrsnom statusu polubožanstva. Ima i svoju crkvu, čiji je Božić njegov rođendan, a na feštama je jedan od najvećih hitova 'La mano do Dios' (Božja ruka). Divlji ritam i obožavanje sportske veličine odlično preslikava južnoamerički temperament. Diega i slavnu 1986, kada je momčad vodio do naslova svjetskog prvaka, oni neće zaboraviti bez obzira na sve.

Nepravda koja zbog pjesme neće zastarjeti






'Hurricane

Rubin 'Hurricane' Carter mogao je biti jedan od najboljih boksača ranog poslijeratnog razdoblja, ali postao je žrtva sudbine i rasističkog raspoloženja u SAD-u. Nedužan je proveo u zatvoru punih 20 godina, a pjesmu mu je posvetio vjerojatno najveći kantautor svih vremena Bob Dylan. Nitko bolje od njega ne bi mogao opisati što se srušilo na leđa tada mladog boksača i udariti bolji pečat žestokoj kritici čitavog sistema koji je tada vladao najmoćnijom zemljom svijeta. Ova snimka sadrži i riječi pjesme, dobra je prilika da se naući nešto o danas zaboravljenom slučaju. Carter je i  danas živ i ima 72 godine.

Oda čovjeku iz raje





'Nedelja kad je otišo Hase'

'Novoprimitivci' iz Sarajeva bili su usko vezani uz nogomet, a krunski primjer je hit o Asimu Ferhatoviću, najvećoj legendi FK Sarajeva. Pjesma Zabranjenog Pušenja zapravo je priča o gostovanju Osijeka na Koševu, o susretu koji je zaokružio veliku karijeru sportaša po kojemu danas ime nosi nekadašnji stadion Koševo. Urbani duh u stihovima nadživio je i samu grupu. Rasturio ih je rat, ali nostalgični među nama imaju ih po čemu pamtiti. Pjesma završava dnas izuzetno iritantnim skandiranjem, no tada je to bio pravi crescendo.

Žestoka stvar za Partizanova lava










'Moje ime je ubica'

Svi navedeni sportski velikani u stihovima su se našli nakon završetka svojih sportskih karijera, ali srpski reper Lamar pokazao je zavidan refleks i najsrčanijeg košarkaša Partizana, koji je ovoga ljeta prešao u madridski Real, Novicu Veličkovića opjevao je dok je ovaj još nosio dres matičnog kluba. Iza Veličkovića i popularnog trojca TNT ne stoje epohalni rezultati na međunarodnoj sceni, ali euforija koju su crno bijeli izazvali u košarkaškoj javnosti srpske metropole itekako je dovoljna inspiracija za nabrijanu seriju stihova, što uradak pred vama zorno pokazuje.







Parlovu se pjesma svidjela



'Mate Parlov'

Možda najautentičniji glazbeni produkt zagrebačkog asfalta posljednjih godina, alternativni bend Kawaski 3p, opjevao je proslavljenog boksača iz Imotskog. U pjesmi, za ovaj bend, standardnog izračaja, koji obilježava jednostavan tekst i žestoka svirka, veliča se snaga njihova sportskog idola Mate Parlova. Pjesma je tek ovih tjedana puštena u prodaju u sklopu albuma 'Idu Bugari', no snimljena je prije smrti boksačkog velikana koji je preminuo prošle zime. Parlov je pristao i glumiti u spotu za pjesmu, no prerana smrt je tu mogućnost spriječila pa nam ostaju samo snimke sa svirki.