ŽALOSNO I OKRUTNO

Ukrajincima u Sočiju zabranjeno odavanje počasti mrtvima!

20.02.2014 u 12:55

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor ne dopušta ukrajinskim sportašima na Igrama u Sočiju da nastupe sa crnom trakom na ruci, kojom su htjeli odati počast poginulima u sukobima u Kijevu

Ukrajinski olimpijski odbor zatražio je od Međunarodnog takav način izražavanja žalosti u čast stradalih sunarodnjaka. Stigao im je negativan odgovor, pod argumentom da na Olimpijskim igrama nema mjesta političkim porukama.

Tako je neuspio olimpijski pokušaj odavanja počasti poginulima u sukobima u Kijevu, zbog navodne političke poruke tog čina, iako su među stradalima bili i prosvjednici i policija. Mnogi su pak ukrajinski sportaši napustili Soči zbog tragedije u njihovoj zemlji. Navodno je već otišlo s Igara njih 25.

Ovo nije prva zabrana 'crne trake' na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Norveška reprezentacija u skijaškom trčanju zatražila je takav oblik izražavanja žalosti nakon što je reprezentativki Astrid Jacobsen poginuo brat, ali im nije dopušteno, pod objašnjenjem da Igre nisu mjesto izražavanja žalosti, već slavljenja sporta. Također je zabranjeno i australskoj slobodnoj skijašici Tori Bright natpis na kacigi u sjećanje na tragično preminulu kolegicu Sarah Burke.