STRPLJENJA SVE MANJE

Ukrajinci skoro izvisili, UEFA im se smilovala

14.05.2009 u 17:15

Bionic
Reading

Europska nogometna federacija (UEFA) je željela odmah imenovati šest poljskih gradova za domaćine utakmica Europskog prvenstva 2012. godine, međutim ukrajinska strana je uspjela odgoditi tu odluku do 30. studenoga, priznao je predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza Grigorij Surkis

'Uspjeli smo uvjeriti čelnike Uefe da nam pruže još jednu priliku. Bilo bi nepošteno da je Uefa izabrala šest poljskih gradova, to bi sasvim sigurno izazvalo veliko nezadovoljstvo i apatiju u našoj zemlji', otkrio je Surkis.

Na Izvršnom odboru koji je održan u Bukureštu Uefa je potvrdila četiri poljska grada (Varšava, Gdanjsk, Poznan, Wroslav), a od ukrajinskih gradova zeleno svjetlo je dobio jedino Kijev. Međutim i Kijev bi mogao ostati bez finalne utakmice ukoliko se radovi na Olimpijskom stadionu ne ubrzaju. Donjeck, Harkov i Lavov nisu zadovoljili potrebne standarde i njima je rok produžen do 30. studenoga ove godine.

Zbog globalne financijske krize u Ukrajini su usporeni ili su posve prestali radovi na rekonstrukciji stadiona, izgradnji prometnica, hotela i zrakoplovnih luka. Ukrajinska vlada je potvrdila kako je zaustavljeno čak 80 posto radova na objektima diljem zemlje i nema nikakvih naznaka kada će se strojevi ponovo pokrenuti.

'Na većini gradilišta radovi su posve stali. Što je još gore pitanje je kada će se nastaviti. Zbog raznih financijskih i administrativnih prepreka zaustavljeno je 80 posto radova', potvrdio je Evhen Vilinski, glasnogovornik ministarstva dodavši kako Vlada jednostavno nema gdje posuditi novac za nastavak radova.

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini već je nekoliko puta upozorio Ukrajinu kako bi mogla ostati bez organizacije EP-a ukoliko ne ubrzaju s radovima.

'Ukrajina mora riješiti brojne probleme ukoliko želi ispuniti minimum uvjeta', poručili su iz krovne nogometne organizacije Starog kontinenta.