Vijesti iz Nyona

UEFA i Čeferin kreću u projekt; ruši se cijeli stadion Maksimir i gradi se novi, a poznati su i ostali važni detalji

02.11.2022 u 14:00

Bionic
Reading

Iako informacija iz Uefe još nije službena čini se kako je donesena odluka da se što prije krene u realizaciju izgradnje novog stadiona u Maksimiru

Mjesecima se piše o inicijativi da se stadion Maksimir sruši te da se na istom mjestu, uz pomoć Uefinog fonda te podršku Vlade Republike Hrvatske, izgradi novi stadion.

Postajala je inicijativa i da GNK Dinamo svojim novcem napravi novi stadion, ali zbog vlasništva zemlje sve je zapelo.

No, kako piše Večernji list čini se da je u sjedištu Uefe u Nyonu pao dogovor da se što prije krene u realizaciju izgradnje novog maksimirskog stadiona.

Podsjetimo, nedavno je pri posjetu Hrvatskoj Aleksander Čeferin, predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA), maksimirski stadion nazvao – sramotnim.

'Dugo pričamo o tome, s predsjednikom Kustićem sada i malo konkretnije. Ali, moraju pomoći vlade i lokalne vlasti. Maksimir je sramotan, pogotovo kada je zatvorena jedna tribina. Čudo je kakve rezultate imate s takvim stadionom. Svim nogometnim federacijama dajemo novac za infrastrukturu. Primjerice, u Sloveniji je 80 posto sredstava za stadione došlo iz UEFA-e. Mi imamo sredstva, ali moraju vlade, savezi i lokalne zajedno dati doprinos', kazao je krajem rujna Slovenac Čeferin koji se po povratku u Nyon očito bacio na posao.

Tako je Uefa između ostalog pozvala u goste novinare s područja bivše Jugoslavije (tzv. Outreach Program) koje su upoznali sa svojim radom, a jedna od tema bio je i novi stadion u Zagrebu.

Tako se doznaje kako će se uskoro krenuti s realizacijom, a također se doznaje da će novi stadion u Maksimiru imati kapacitet od 32.000 sjedalica te se napominje kako će kompletan postojeći objekt biti srušen.

Također se doznaje kako bi u sklopu stadiona, što je želja čelnika Dinama, trebao biti izgrađen hotel s četiri zvjezdice.

Ukratko, u Nyonu se priprema dokumentacija za ovaj vitalni projekt, a građevinski radovi trebali bi početi tek tijekom 2024. godine.

To znači da je Dinamo osuđen na ovakav stadion, na kojem je kompletno zatvorena istočna tribina najmanje godinu dana, a gdje će nakon toga igrati svoje domaće utakmice još nije poznato. Hoće li to biti Kranjčevićeva ili Sesvete?

Dodajmo tome kako je od prije poznato, što je inicijativa HNS-a i Vlade RH, da nove stadione dobivaju Šibenik, Zadar i Koprivnica, a uz to svi navijači Hajduka čekaju i dan kada će se potpuno rekonstruirati i urediti stadion Poljud u Splitu koji je izgrađen 1979. godine.