PRIHVAĆEN DIO ŽALBE

UEFA donijela odluku kojom najvjerojatnije neće biti zadovoljna niti jedna sukobljena strana; samo da se ne susretnu na Euru

  • Autor: D. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2021 16:06
  • Objavljeno 10.06.2021 u 16:06

Izvor: Profimedia / Autor: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

UEFA je prihvatila dio žalbe koju je Rusija uputila zbog dresa ukrajinske nogometne reprezentacije

'Nakon detaljne analize natpis 'Slava našim junacima' koji se nalazi na ovratniku ukrajinskog dresaočito je političke prirode i stoga treba biti uklonjen na natjecateljskim utakmicama UEFA-e', izjavio je glasnogovornik europske krovne nogometne organizacija.

Ukrajina tako s dresa mora ukloniti drugi dio natpisa 'Slava Ukrajini, slava junacima' jer se smatra da je taj slogan politička poruka i da sadrži povijesni i militaristički kontekst.

Ruski političari su kritizirali natpis jer smatraju da su tu krilaticu tijekom Drugog svjetskog rata koristili ukrajinski nacionalisti koji su se borili na strani nacista protiv Sovjeta.

Karta na kojoj se nalazi poluotok Krim ostat će na ukrajinskom dresu jer se radi, ističe UEFA, o međunarodno priznatim granicama. Krim je 2014. godine pripojen Rusiji.

Sraz Rusije i Ukrajine na EURU moguć je samo ako obje prođu u nokaut fazu. Ukrajina prvu utakmicu na Europskom prvenstvu igra protiv Nizozemske 13. lipnja u Amsterdamu, a Rusija protiv Belgije 12. lipnja.