UPOZORENJE NEUROLOGA

Udaranje lopte glavom oštećuje mozak

29.11.2011 u 08:10

Bionic
Reading

U SAD-u je skupina neurologa provela istraživanje čiji rezultati govore o oštećenju mozga mladih nogometaša zbog udaranja lopte glavom

Doktori su analizirali 38 30-godišnjih nogometaša koji se od djetinjstva bave nogometom i skenirali im glave da bi se utvrdila oštećenja. Onima koji su i sami priznali da su često udarali loptu glavom pronađene su ozljede kod područja frontalnog režnja te stražnjeg dijela mozga.

Ti dijelovi su inače odgovorni za koncentraciju, pamćenje i vizualne sposobnosti. U drugoj studiji ista skupina igrača rješavala je memorijske testove. Oni koji su u karijeri više puta udarali loptu glavom imali su lošije rezultate.

Zaključeno je da do oštećenja mozga može dovesti udaranje lopte glavom, posebice u ranoj dobi, kada se mozak još razvija, a šteta može biti učinjena i ako ste u djetinjstvu udarili loptu samo tisuću puta. Zato, prema njima, treba zabraniti nogomet ili mladim igračima da na početku karijere koriste glavu za udaranje lopte.

Inače, Engleski nogometni savez (FA) osvrnuo se na istraživanje rekavši da su danas lopte od lakšeg materijala nego što su bile u prošlosti te da je studija provedena na premalom uzorku da bi se uzela u obzir.