spremni za SP u bratislavi

U velikoj premijeri Hrvatska odmah protiv svjetskih prvaka - Kanađana

20.06.2017 u 09:36

Bionic
Reading

Iako se ponosimo uspjesima rukometaša i vaterpolista, koji s gotovo svih velikih natjecanja odlaze s medaljama, još jedna hrvatska reprezentacija u samom je svjetskom vrhu. Riječ je o inline hokejašima koji će od 25. lipnja do 1. srpnja sudjelovati na svjetskom prvenstvu, a prvu utakmicu u najjačem razredu igrat će protiv aktualnih svjetskih prvaka - Kanađana

U glavnom gradu Slovačke, Bratislavi, od 25. lipnja do 1. srpnja, održava se 21. svjetsko prvenstvo u inline hokeju, a na njemu će, prvi put, u najjačoj svjetskoj skupini sudjelovati i Hrvatska. I što je još ljepše za hrvatske igrače - igrat će premijernu utakmicu SP-a i to protiv aktualnih svjetskih prvaka - Kanađana.

Hrvatska je u skupini još s domaćinima Slovacima (26. lipnja) i Amerikancima (27. lipnja), dok u drugoj skupini igraju Finska, Njemačka, Švedska i Češka. Nakon utakmica po skupinama, razigravat će se u četvrtfinalima, potom je na rasporedu polufinale, a onda u subotu, 1. srpnja, i borba za odličja. Posljednjeplasirana momčad Top Divizije seli se u Diviziju I. 

Naravno, za ovaj sport koji je u Hrvatskoj relativno nepoznat, odlazak na SP najjače svjetske skupine veliki je uspjeh, ali do njega nije stigla slučajno. Plasman je ostvarila osvajanjem svjetskog prvenstva skupine B odnosno Divizije I, 2015. godine u Finskoj, te time postigla ogroman uspjeh zbog kojeg su svi igrači koji su ostvarili taj rezultat dobili od Hrvatskog olimpijskog odbora status sportaša II kategorije.

'Ovo je veliki uspjeh za hrvatski inline hokej. Mi smo vrlo mladi u ovom sportu, tek smo pet godina u ovoj jakosnoj skupini, a sada ćemo igrati u Top-diviziji', izjavio je nakon povijesnog uspjeha prije dvije godine, odnosno pobjede 5:4 nad Australijom i osvajanja prvog mjesta u Diviziji I Igor Jačmenjak.

Hrvatsku će na SP-u u Slovačkoj predstavljati:

  1. Tihomir Filipec - golman
  2. Mate Tomljenović - golman
  3. Fran Srketić - bek
  4. Borna Šilović - bek
  5. Matija Kopajtić - bek
  6. Domen Vedlin - bek
  7. Nikša Trstenjak - bek
  8. Lukas Vujinović - bek
  9. Ivan Brenčun - bek
  10. Igor Jačmenjak - napadač
  11. Tomislav Čunko - napadač
  12. Mario Čunko - napadač
  13. Mario Novak - napadač
  14. Ivan Janković - napadač
  15. Jan Novotny - napadač
  16. Matija Miličić - napadač
  17. Marko Šakić - napadač
  18. Filip Jarčov - napadač

Izbornik je Marko Sertić a tim menadžer Davor Klobučar

I taj odlazak na ovu razinu natjecanja plod je rada grupe entuzijasta i zaljubljenika u inline hokej, koji su tada svi redom bili naši seniorski igrači i reprezentativci hokeja na ledu te su odlučili razviti taj sport i u Hrvatskoj. Oni su se kao selekcija Hrvatske prijavili za natjecanje u slovenskoj ligi i ujedno se pripremali za nastupanje prvo na kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, a onda i za svjetsko prvenstvo u inline hokeju u okviru IIHF organizacije. Tako je sve počelo.

Klub inline hokeja (hokeja na koturaljkama) Kuna; osnovan je 2007.g. u Zagrebu, kao želja tadašnjih članova nacionalne selekcije INLINE HOKEJA HRVATSKE koji su sudjelovali na svjetskim inline prvenstvima te kao želja momčadi koja je aktivno igrala slovensku inline ligu i međunarodne inline turnire.

Budući da reprezentaciju logistički, organizacijski i igrački čine u najvećem broju članovi hokejaškog kluba Kuna, prezentirat ćemo vam i ostvarene rezultate reprezentacije Hrvatske na svjetskim prvenstvima:

  • 2009. godine kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Sofiji, Bugarska (1. mjesto)
  • 2010. godine svjetsko prvenstvo skupine B u Karlstadtu, Švedska (2. mjesto u skupini - 10. mjesto na svijetu)
  • 2011. godine svjetsko prvenstvo skupine B u Pardubicama, Češka (5. mjesto u skupini – 13. mjesto na svijetu)
  • 2012. godine svjetsko prvenstvo skupine B u Ingolstadtu, Njemačka (4. mjesto skupini – 12. mjesto na svijetu)
  • 2013. godine svjetsko prvenstvo skupine B u Dresdenu, Njemačka (5. mjesto skupini – 13. mjesto na svijetu)
  • 2014. godine svjetsko prvenstvo skupine B u Pardubice, Češka (3. mjesto skupini – 11 mjesto na svijetu)
  •  2015. godine svjetsko prvenstvo skupine B u Tampereu, Finska (1. mjesto skupini – 8. mjesto na svijetu)

INLINE HOKEJ izuzetno je popularan u cijelom svijetu i dobro je organiziran u susjednim zemljama (Slovenija, Mađarska, Italija), kao i ostalim zemljama šire regije (Češka, Slovačka, Austrija, Njemačka... ).

U Hrvatskoj već duže vrijeme postoji veliki interes za taj sport, što je vidljivo po velikom broju mladih koji inline hokej igraju na parkiralištima, u parkovima i drugim alternativnim i neadekvatnim prostorima.

Zbog gore spomenutog velikog interesa, vlastitim sredstvima i radom članova kluba Kuna, 2012. godine izgrađen je, a 2013. godine i natkriven centar s igralištem za inline hokej. Centar IHK Kuna nalazi se u Zagrebu, neposredno pokraj klizališta Velesajam.

I taj odlazak na ovu razinu natjecanja plod je rada grupe entuzijasta i zaljubljenika u inline hokej, koji su tada svi redom bili naši seniorski igrači i reprezentativci hokeja na ledu te su odlučili razviti taj sport i u Hrvatskoj.

Trenutno u Hrvatskoj postoji 14 klubova, nastalih u periodu od 10 godina, koji se natječu u Hrvatskom prvenstvu te domaćim i međunarodnim turnirima. Sva natjecanja odvijaju se na našem igralištu inline centra Kuna, pošto je ono trenutno jedino igralište u Hrvatskoj i iako manjih dimenzija nama predstavlja drugi dom na kojem smo svojim entuzijazmom i strašću predano radili posljednjih sedam godina, što smo rezultatima dokazali kako na klupskoj tako i na reprezentativnoj razini. Osim seniorskog prvenstva Hrvatske prvenstvo se održava još u kategorijama juniora, mlađih juniora, kadeta i škole.

Sportska događanja popraćena su i medijski, budući da je sport atraktivan isto kao i hokej na ledu, koji je unazad nekoliko godina postao izuzetno popularan u Hrvatskoj, a igraju ga igrači s leda u ljetnoj stanci hokeja kao i oni koji nisu nikad imali doticaja sa hokejom na ledu.

Tijekom 2013. i 2014. godine u seniorsko prvenstvo Hrvatske ušli su i organizacijski i natjecateljski vrlo ambiciozno sa značajnim promjenama koje su samo pozitivna posljedica rada do tada. Naime, na temelju ostvarenih rezultata izvan granica naše zemlje, pokazali su svoju kvalitetu u svakom pogledu, što je tada rezultiralo prijavom i aktivnim uključenjem u seniorsko prvenstvo dvaju klubova iz regije. Tako su se tijekom dviju natjecateljskih sezona IHK Partizan iz Beograda i IHK Metalurg iz Skoplja natjecali u seniorskom prvenstvu Hrvatske, što je izazvalo veliko zanimanje publike, kao i interes drugih klubova u regiji za organizacijom regionalne lige.

Sve je to dio plana kako bi se u skorije vrijeme, uz prvenstvo Hrvatske, vjerojatno mogla igrati i regionalna liga s klubovima iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.

Od 2015. godine, uz sve gore navedene aktivnosti, paralelno se radi i na intenzivnijim pripremama reprezentacije s obzirom na to da ih je rezultat sa svjetskog prvenstva u Finskoj svrstao među osam najkvalitetnijih reprezentacija svijeta. Od 2014. godine odrađena je smjena generacija i sada se ponose ocjenom čelnih ljudi IIHF-a, koji hrvatsku reprezentaciju navode kao mlado osvježenje sa značajnim potencijalom. Sve ih to obavezuje da se kvalitetno pripreme, kako organizacijski tako i natjecateljski, za svjetsko prvenstvo u Slovačkoj, gdje će se naći cijela svjetska krema inline hokeja.

No kako su i dosad - unatoč ne baš idiličnoj financijskoj konstrukciji - 'rasli', sigurni smo da će hrvatski 'inlajneri' i na svjetskom prvenstvu biti na visini zadatka. Sretno u Bratislavi!