sjajne vijesti

U Pekingu će se pisati povijest hrvatskog sporta! Valentini je stigla pozivnica za nastup i u drugoj disciplini

18.01.2022 u 14:27

Bionic
Reading

Iako je svojim nastupima izborila sudjelovanje u utrci na 500 metara, kao prva hrvatska (brzo)klizačica na kratkoj stazi, Valentini Aščić ovog je utorka stigla još jedna prekrasna vijest.

Naime, zbog odustajanja njemačke predstavnice, Valentina je dobila pozivnicu i nastupit će i u utrci na 1500 metara na zimskim olimpijskim igrama, koje se od 4. do 20. veljače održavaju u Pekingu.

Dakle, do ove godine još ni jednom Hrvatska nije imali predstavnicu u ovom sportu, a sada će Valentina klizati u dvije discipline.

'Presretna sam, čak i pomalo iznenađena. No, veselim se nastupu a svoje sportske ambicije ispunila bih već kada bi prošla prvi krug natjecanja, odnosno ako bi bila oko 20. mjesta. Bilo bi to ispunjenje svih snova. Ali ja se kao i svaki sportaš nadam da bi mogla napraviti možda i korak više', izjavila je za tportal 23-godišnja Valentina, koja se za svoj premijerni nastup na Igrama priprema u belgijskom Hasseltu.

Brzo klizanje na kratkoj stazi prvi se puta službeno pojavilo na zimskim olimpijskim igrama 1992. godine. Natjecanja se održavaju na klizalištima dimenzija hokejaškog igrališta (30x60 m), a duljina jednog kruga je 111,12 metara. Klizači se utrkuju međusobno a ne sa štopericom, u grupama od četiri do šest natjecatelja.