19. OBLJETNICA NEREDA

U Maksimiru se te nedjelje pisala povijest

13.05.2009 u 10:21

Bionic
Reading

Iako se te nedjelje u Maksimiru trebala odigrati samo nogometna utakmica između Dinama i Crvene zvezde, na travnjaku se dogodilo nešto što je postalo simbol borbe protiv bivšeg režima i sugeriralo je početak kraja bivše države. Bad Blue Boysi, revoltirani divljanjem Zvezdinih Delija na jugu, krenuli su u borbu protiv milicije, a Zvonimir Boban stao je u obranu navijača

Na današnji dan prije 19 godina u Maksimiru se trebala odigrati utakmica između Dinama i Crvene zvezde. Zbog eskalacije nereda, koje su isprovocirali Zvezdini navijači Delije, a podržala ih je tadašnja milicija, utakmica nije odigrana, a sukob Bad Blue Boysa s milicijom postao je dio povijesti.

Pod ravnanjem kasnijeg ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana Delije su na južnom stajanju počeli s demoliranjem tribine i probojem na tribinu jug, koja je bila puna uglavnom Dinamovih pionira, njihovih djedova i djevojaka. Reakcija Bad Blue Boysa na sjevernoj tribini bila je žestoka te su nakon nekoliko pokušaja uspjeli probiti milicijski kordon i preko maksimirskog travnjaka doći do juga.

Cijeli taj juriš odvio se pod brojnim udarcima milicijskih pendreka, ali i uz sve češće upade navijača s istoka, što je rezultiralo povlačenjem milicije s travnjaka. Podaci o broju ozlijeđenih već godinama variraju, no nekako se ustalio broj od 79 ozlijeđenih milicajaca i 59 hrvatskih navijača.

Osim fotografija brojnih ozlijeđenih navijača i policajaca, svijet je obišla i slika tadašnjeg Dinamovog kapetana Zvonimira Bobana, koji je nogom udario milicajca Refika Ahmetovića, što je bila reakcija na neravnopravnu i nepoštenu borbu državnih organa s golorukim navijačima.

Zbog tog postupka Zvonimir Boban bio je devet mjeseci suspendiran. Poslije mu je kazna smanjena na četiri mjeseca, a propustio je i nastup na SP-u u Italiji. U to vrijeme nazivali su ga ustašom i divljakom. Na svu sreću, vrlo brzo Boban je napustio Dinamo, skrasio se u Milanu i dokazao svoju nogometnu vrijednost.

U rujnu iste godine, na utakmici između Hajduka i Partizana u Splitu, došlo je do sličnog incidenta, s time što su Hajdukovi navijači tada na centru spalili zastavu bivše države, a igrače beogradskog kluba natjerali u svlačionice.

Bio je to još jedan znak da je došlo vrijeme raspada bivše države. Nažalost, na puno grublji i tužniji način nego se bilo tko nadao, s tragičnim posljedicama za brojne obitelji.