ČETVRTOLIGAŠ NA PREKRETNICI

U Maksimiru raste novi veliki klub

16.01.2012 u 19:39

Bionic
Reading

U nogometnom klubu pokraj parka Maksimir ključne uloge imaju bivši Dinamovi članovi Zoran Zekić i Željko Pakasin kojima je cilj stvoriti prepoznatljivu igru u Maksimiru

Pero Šarić, predsjednik četvrtoligaša Maksimira, koji je tu funkciju preuzeo na poziv i poticaj Marijana Šivaka 2004. godine, zbog poslovnih obveza prelazi na dopredsjedničku dužnost. Novi predsjednik bit će Željko Pakasin, dosadašnji sportski direktor, koji s oduševljenjem govori o treneru Zoranu Zekiću, koji će, tvrdi, uskoro biti jedan od najtraženijih domaćih stručnjaka.

Pero Šarić najmlađe nogometne dane proveo je u Dinamu, zatim nastavio u Maksimiru i u Zagrebu u generaciji Gospića, Barlovića, Žagara, Putanca i ostalih iz sastava Ilije Lončarevića u sezoni 1983/84. Poslije je Kranjčevićevu ulicu zamijenio igranjem u Španskom pod nadzorom trenera prof. dr. Stjepana Jerkovića.

'U šest sezona svladali smo pet natjecateljskih razreda', podsjeća Šarić.

Željko Pakasin, kao već afirmiran igrač, Osijek je zamijenio Dinamom. Zoran Zekić također je prošao Osijekovu nogometnu školu u generaciji Tomislava Rukavine i Davora Bajsića. U karijeri je promijenio 23 kluba, a s Dinamom je igrao u Europskoj ligi. Kao trener, bio je na specijalizaciji u Barceloni. Kakvo iskustvo! Svaki mladi sastav ima i pomoćnog trenera, i kondicijskog, i fizioterapeuta, igra se s jednim dodirom, a za vrijeme utakmice taktika se mijenja.

'Sve je nekako opuštenije nego kod nas, ali još u mlađim selekcijama igrači se uče svemu onome što ih čeka u seniorskom sastavu. Da imamo prikladnije mogućnosti (čitaj: više terena na raspolaganju) te da stručnjaci imaju potporu kakvu zaslužuju, i mi bismo mogli tako nešto učiniti', zaključuje Zekić.

Nije čudo što je Zekić izabrao upravo Maksimir kao svoj trenerski početak jer ni Šarić ni Pakasin nisu opterećeni rezultatima nego baš igrom.

'Što znači da si prvi u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji ako poslije nemaš igrača za seniorsku jedanaestoricu?' retorički pita Zekić.

'Naš prvi sastav već danas igra kombinatorno, bez nabijanja, a cilj nam je da što više naših mladih igrača odjene majicu seniorske momčadi', kaže Pakasin.

Maksimir je u svojoj skupini četvrte lige treći, s bodom zaostatka iza vodeće Trešnjevke i drugouvrštenog Gaja. Njegove boje brane vratari Vladić i Kao; braniči N. Borić, Kotorac, Kotoraš, Špoljarić, Anderson; vezni Rogošić, F. Božić, Prskalo, Mlikota, Popek, Firić, Vukojević i Perić; napadači Dukanović, Špiranmec, Butorović i Kramar.

Svi su oni redoviti na treningu, a izostanu samo zbog školskih, studentskih i/ili radnih obveza. S tim šarolikim društvom, od mlađahnih studenata do magistara ekonomije i menadžmenta te policijskog inspektora, milina je raditi, govori Zekić.

U klubu zasad vježba dvjestotinjak igrača, a kad će Maksimir imati više terena, okupljat će 350 nogometaša. U klupskom vodstvu još su sponzori Karlo Kraljević i Igor Mlinar te tajnik Željko Ivančić i Zdenko Kraljević, svi sa zadaćom da Maksimir bude prepoznat po igri. A kao plod kvalitete, kane dohvatiti i zasad najveći cilj, treću ligu.

Bivši reprezentativni Dinamov vratar Fahrija Dautbegović vježba čuvare mreže, Tomislav Nježić šef je omladinske škole, bivši dinamovac Renato Pilipović radi u školi. U toj školi još rade Mirko Baočić, Pero Žulj, Vlado Škegro, Josip Drinovac i Marin Špoljarić.