JEDVAJ NA NIŠANU

U Dinamu tek 100 dana, a već stižu milijunske ponude

16.04.2013 u 12:37

Bionic
Reading

Tin Jedvaj se našao na meti Rome, koja je, prenose Sportske novosti, za usluge maloljetnog Dinamovog stopera spremna platiti pet milijuna eura. Prije samo 100 dana Tin još nije imao niti jednu seniorsku minutu u svom životopisu, a danas se već mora 'boriti s milijunskim napisima'

Prije točno 100 dana povratnik na Dinamovu klupu Kruno Jurčić odradio je prozivku na kojoj se našao i 17-godišnji stoper Tin Jedvaj. Da se Jurčićev prethodnik Ante Čačić nije u samo godinu dana 'riješio' trojice iskusnih braniča (Cufre, Bišćan i Tonel) mladi Tin zajedno s juniorskim kolegom Jozom Šimunovićem ne bi se ni našao u seniorskom društvu, ali pruženu priliku mladić je iskoristio u velikom stilu.

Danas iza sebe ima osam službenih seniorskih utakmica u kojima nije propustio niti minute na terenu, da zbog kartona nije preskočio ogled sa Zadrom imao bi punu proljetnu minutažu u redovima prvaka! Oduševio je mirnim nastupom na Poljudu, pa i činjenicom da u igri još uvijek nema većih oscilacija iako je - maloljetni stoper - kategorija koja bi po pravilu morala biti podložna usponima i padovima. Protiv Intera je dobro odradio i rolu zadnjeg veznog igrača, teško je i sam mogao zamisliti bolji uvod u senioroj karijeri.

A uopće nije bio zamišljen kao važna igla Dinamove obrane. Na pripremnu fazu u Hercegovinu je došao udarni stoperski par Šimunić - Šimunović, a nakon lakše ozljede Šimunovića Jedvaj je započeo dvoboj protiv Zrinjskog u Mostaru, na stadionu gdje je briljirao i njegov otac Zdenko. Bio je poslovično siguran, ali nakon ogleda trener Jurčić je za tportal bio rekao:

'Logično je da Tin još malo pričeka priliku. Uz Šimuniča imamo i Šimunovića i Čalušića i njega, i Šimunović je trenutno naš drugi stoper.'


No, već dva dana kasnije Jedvaj je u Širokom odigrao novih 90 minuta (Šimunović i dalje nije mogao) i u Hrvatsku se trener vratio s drugačijim zamislima. Stavio je Jedvaja u udarni sastav u porazu protiv Osijeka, i ostavio ga u sastavu i protiv Rijeke. Ipak, u Dinamu se još bio očekivao dolazak renomiranog stopera koji će pojačati konkurenciju u 'maloljetnoj' užoj obrani. Dan uoči dolaska Leea Addyja trener juniora Igor Cvitanović nadao se povratku Jedvaja u juniore, no Tin ne samo da je ostao među seniorima već je sada njezin najstandardniji član.

'U kadetskoj dobi me učio trener Vlado Kasalo i rekao mi je: - Tin, tvoja polovica je Dinamov zračni prostor, a ti si F16. Znaš što radi borbeni avion kada je povrijeđen zračni prostor...,' otkrio je pristojni mladić s brojem 16 na leđima i nastavio raditi i napredovati.

Jedvajev sjajni nastup protiv Hajduka u Splitu


Tko ga je pratio u mlađim kategorijama jasno je mogao vidjeti da je taj stoper gotovo neprirodno miran u opasnim situacijama, a blagim odgurivanjem protivnika u grotlu Poljuda nakon opasnog prekršaja na suigraču pokazao je da ima i petlju. Sve su to, uz odličnu tehniku, sjajan pregled igre i dobre 'fizikalije' samo pretpostavke za uspjeh, ali u ozbiljnom nogometu gotovo je nemoguće pronaći rutiniranijeg maloljetnog stopera i cijena već raste.

Prva se, prenosi SN, javila Roma s pet milijuna teškom kuvertom i sada je na Dinamovoj upravi da procjeni što želi od stopera kakvoga se ne viđa često. Ulazak Hrvatske u Uniju dodatno akcelerira kotač basnoslovnih transfera na bogati zapad, ali Tin ima profesionalni ugovor do 2020. i tek je na početku puta. Nastavi li zadanim tempom razvoja u idućih godinu i pol dana mogao bi se naći i na popisu za seniorski mundijal u Brazilu i onda bi ponude tipa Romine postale sitniš. Ako nas je već situacija naučila da polako zaboravljamo kako bi iznad svega trebao biti rezultat baziran na omladinskom pogonu... Jedvaj i Šimunović (u juniorima još čeka i treći odlični Dinamov stoper Herdi Prenga) stoperski su par za budućnost, a trenutno najperspektivniji izgleda baš - F16. Do isteka ugovora i 2020. neće ostati gotovo sigurno, ali mladić rođen 28. studenog 1995. i koji je u Dinamu od svoje devete godine treba zbog sebe i zbog kluba još nekoliko razvojnih koraka napraviti baš u Maksimiru.