BRDSKI BICIKLIZAM

Tuškancu se smiješi dvostruka kruna

07.08.2012 u 12:50

Bionic
Reading

Na državnom prvenstvu u brdskom biciklizmu Tuškanac je bio najbolji klub, vodeći je i u natjecanju za Hrvatski kup, a okuplja članove iz deset hrvatskih gradova

Zagrebački Tuškanac, ponosan na svoje članove Andreu Kiršić, juniora Paola Riga, Đanija Simčića, Sanjina Sirotića, veterana Željka Žagara i juniora Dražena Bertića, bio je najbolji klub na nedavnom hrvatskom prvenstvu u brdskom biciklizmu. Zlatna odličja osvojili su Andrea Kiršić (kategorija elite), junior Paolo Rigi i Đani Simčić (u kategoriji elite).

Tuškanac je vodeći klub i u Hrvatskom kupu.

'Do završetka natjecanja ostale su još tri utrke, no naša je prednost već nedostižna', kaže Richard Podsednik, predsjednik i natjecatelj u veteranima C.

U čemu je tajna uspjeha? Richard Podsednik sažeto je odgovorio:

'Riječ je o prikladnoj organizaciji kluba, (po)najboljim vozačima i dobrim sponzorima.'

Andrea Kiršić, državna prvakinja u kategoriji elite, Tuškančeva je uzdanica. Brdskim biciklizmom počela se baviti prije osam godina, još na fakultetu. Nastavnica je tjelesnog odgoja i razredne nastave u Nedešćini, pokraj Labina. Svestrana je sportašica, bavila se i odbojkom, tenisom i veslanjem, a sudjelovala je i na pustolovnim utrkama.

'U zimskim mjesecima u tjednu vozim bicikl po dvadesetak sati, a u ostalom dijelu godine desetak do petnaestak', kaže Andrea Kiršić.

Usponi su, dodaje, najveći izazov u brdskim biciklističkim utrkama.

'Dugo traju, imaš vremena za 'filozofiranje', za razmišljanja.'

Tuškanac se ne diči samo veteranima, seniorima i juniorima, nego i početnicima.

U natjecanju za Slovenski kup, u sklopu glasovite kružne brdske biciklističke utrke u Samoboru, Ema Filipović (rođena 1999) osvojila je prvo mjesto u konkurenciji do 15 godina. Istodobno, u konkurenciji do 13 godina Jana Filipović (rođena 2002) bila je treća. Predsjednik kluba Richard Podsednik još ističe mlađahnog Emila Novosada (rođenog 2000) koji je počeo nastupati u ovoj sezoni.

Boje gradskog biciklističkog kluba Tuškanac brane natjecatelji iz deset gradova ili manjih mjesta: Davor Krajačić iz Zaboka, Marko Vrdoljak, Alan Buhin, Ivana Ruszkowski, Zoran Milas, Richard Podsednik, Milo Pilski, Jan Ruszkowski, Alen Čižmek, Ivan Krnić, Matija Krivec i Emil Novosad iz Zagreba, Đani Simčić iz Rupa, Paolo, Luka i Lučano Rigo iz Pazina, Andrea Kiršić iz Nedešćine, Željko Žagar iz Delnica, Sanjin Sirotić iz Pengara pokraj Buzeta, Ema i Jana Filipović iz Pušće, Emerik Ridolfo iz Lošinja i Dražen Bertić iz Osijeka. Trener Robert Pečnjak je iz Zagreba.

Po tome je Tuškanac neprijeporno jedinstven klub. I po zanimanju svojih članova, od sveučilišnih profesora poput Marka Vrdoljaka i Zorana Milasa, do studenata i osnovnoškolaca. Ali i po zanosu predsjednika Richarda Podsednika, organizatora i animatora. Osim što se natječe u svojoj dobnoj skupini, s jednakim žarom predvodi početnike po sljemenskim stazama.

'Ne ubiremo članarinu', poručuje Richard Podsednik, sve u želji da što više mladih zavoli kružne brdske biciklističke utrke.