može biti zadovoljan

Tri velika dobitka za izbornika Dalića nakon neizvjesne utakmice s Engleskom

13.10.2018 u 09:12

Bionic
Reading

Iako hrvatska nogometna reprezentacija nije odigrala briljantno na Rujevici, Zlatko Dalić može biti zadovoljan jer je dobio nekoliko novih optimalnih rješenja za nastavak natjecanja u Ligi nacija, kao i za kvalifikacije za Euro 2020. godine...

Hrvatska i Engleska odigrale su bez pogodaka pred praznim tribinama na Rujevici, u utakmici u kojoj su gosti možda bili bliže pobjedi, no naša reprezentacija taktički je izgledala puno bolje nego protiv Španjolske u Elcheu, a i motivacija se čini se vratila u redove hrvatske izabrane vrste koja se definitivno potpuno ispuhala na SP-u u Rusiji.

  • +16
Hrvatska - Engleska, Liga nacija Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Zlatko Dalić sigurno nije u potpunosti impresioniran kako su njegove zamisli igrači prenijeli na travnjak, ali ima razloga biti zadovoljan, jer dobio je nekoliko novih optimalnih rješenja za budućnost ove izabrane vrste.

Prvo je svakako Dominik Livaković koji je na najbolji način iskoristio priliku koju je dobio, s obzirom da je sačuvao svoju mrežu netaknutom protiv Engleza, iako je Marcus Rashford dvaput izlazio pred njega.

Bio je to prvi pravi nastup Livakovića za seniorsku reprezentaciju, jer onaj B momčadi na China kupu nema smisla uzimati u obzir. Iako ima još toga na čemu treba raditi, poput ispucavanja lopte i procjena kako reagirati na ubačaje s bokova, 23-godišnjak je potvrdio da Dalić na njega može računati i da zajedno s Kalinićem i Leticom čini jaku golmansku postavu oko koje Hrvatska ne treba brinuti.

Dobitak za izbornika je i odličan nastup Tina Jedvaja na poziciji desnog beka. Nakon što je potpuno podbacio u toj ulozi na SP-u u dvoboju protiv Islanda, pokazao je 22-godišnji branič Bayera na Rujevici da je to bio tek loš dan.

Protiv Engleza ovog petka bio je taktički discipliniran, a u završnici je na sjajan način izigrao dva braniča i probio gostujuću obranu pa je šteta da njegov ubačaj zatim Kramarić nije pretvorio u pobjednički pogodak. U svakom slučaju, Šime Vrsaljko ipak ima zadovoljavajuću alternativu u reprezentaciji.

Naravno, velika stvar za Dalića je i povratak u velikom stilu Ante Rebića koji je zbog ozljeda propustio početak sezone, kao i debakl u Elcheu. Protiv Engleza je bio iznimno energičan, razigran i opasan, a njegov udarac koji je umalo odsjeo u rašljama bio je i najbolji od naših reprezentativaca u ovoj utakmici.

S 25-godišnjim krilnim napadačem Eintrachta Hrvatska ima dva ubojita krila, jer na drugom je Ivan Perišić. S njima dvojicom u formi to je sasvim drukčija reprezentacija, a niti jedan od njih neće se još neko vrijeme oprostiti pa Dalić može odahnuti kad je ofenziva u pitanju, čak i s velikim problemom po pitanju centralnog napadača gdje još uvijek nemamo rješenja kako adekvatno zamijeniti Marija Mandžukića...