NJIMA JE PRVI PUT

Tri 'djevca' u Ligi prvaka

30.08.2012 u 09:21

Bionic
Reading

Nordsjælland, Montpellier i Málaga ove sezone debitiraju u elitnom europskom klupskom natjecanju – evo što trebate znati o njima

Znate li da je jedan od klubova koje ćemo gledati u Ligi prvaka osnovan 'davne' 1991., dolazi iz grada sa svega 18.000 stanovnika, igra na stadiončiću za 10.000 ljudi, a nadimak mu je – Divlji tigrovi?

Zvuči kao podložak za neku dobru parodiju, ali podaci su sasvim stvarni: radi se o danskom prvaku FC Nordsjællandu iz grada Faruma, dvadesetak kilometara sjeverozapadno od Kopenhagena. Formiran je prije 21 godinu kao Farum BK, fuzijom dvaju lokalnih klubova. 2002. su dospjeli u elitni danski rang, a rebranding je uslijedio već iduće godine – od tada se klub zove FC Nordsjælland, po regiji Sjevernom Zelandu koju želi predstavljati.

Za novi simbol kluba iz nekog je razloga uzet tigar, koji se pojavljuje na grbu, a i momčad je dobila nadimak Divlji tigrovi – možda zato što ove životinje slobodno haraju Sjevernim Zelandom, tko će ga znati? Zanimljivo, Nordsjælland pod svojom 'kapom' drži mrežu od čak 56 amaterskih klubova iz regije iz kojih prvenstveno crpi mlade talente.

Koja je vaša prognoza?

Ždrijeb Lige prvaka; čemu se može nadati hrvatski prvak?

Video stream ždrijeba Lige prvaka UŽIVO pratite na community portalu tribina.hr od 17.45 sati

Nordsjælland je 2010. i 2011. uzeo danski kup, a prošle sezone senzacionalno osvojio naslov prvaka ispred puno jačeg i uglednijeg FC Københavna i – ponajviše na račun njegovih dobrih europskih rezultata, koji su znatno popravili danski UEFA koeficijent – izborio izravni plasman u grupnu fazu Lige prvaka.

Glavni igrači ove momčadi su danski reprezentativci Jores Okore (branič) i Kasper Lorentzen (veznjak), a uz još nekoliko solidnih Danaca (između ostalih, 21-godišnji Andreas Laudrup – Michaelov sin) i stranaca (Švedska, Gana, SAD) tu su i dvojica Hrvata. Hajdukov 'tić' Mario Tičinović proveo je ondje prošlu polusezonu na posudbi, a ovog ljeta i stalno preselio u Farum; društvo mu pravi stoper Ivan Runje, doveden zimus iz Mosora.

Francuski prvak Montpellier Hérault SC daleko je veći klub od Nordsjællanda, ali priča o njegovom osvajanju domaće titule još je senzacionalnija. Nitko to nije mogao očekivati u konkurenciji prebogatog PSG-a i nekolicine drugih momčadi koje zadnjih godina dominiraju francuskim nogometom. 'Mi smo klub prijatelja, klub koji uvodi mlade igrače u momčad i daje im priliku', po osvajanju naslova izjavio je trener René Girard, koji već tri godine vodi Montpellier, a prije toga je trenirao mlade francuske reprezentacije. 'Ono što smo postigli pokazuje da novac nije uvijek najvažniji', dodao je.

Montpellier je rezultat fuzija nekoliko klubova i pod sadašnjim imenom postoji od 1974. Još od tada je u vlasništvu Louisa Nicollina, vjerojatno najluđeg klupskog predsjednika u Ligi prvaka koji se proslavio izjavama tipa 'moji igrači su šupci' i bojanjem kose u narančasto i plavo – klupske boje – poslije osvajanja prvenstva, prvog u povijesti.

Uz trenera Girarda, najjači Montpellierov adut je odlična obrana koju predvodi kapetan Mapouo Yanga-Mbiwa. Vezni redom dirigira Marokanac Younès Belhanda, a napad je znatno oslabljen odlaskom Oliviera Girouda, koji je bio najbolji strijelac lige u prošloj sezoni, u Arsenal. Međutim, on je i jedini bitan iz šampionske momčadi kojeg više nema, a stiglo je nekoliko dobrih novih igrača. Montpellierov dom je Stade de la Mosson, zdanje za 32.900 ljudi koje će u Ligi prvaka sigurno biti puno.

Ova će sezona Lige prvaka biti premijerna i za Málagu, koja je oduvijek bila po svemu ispodprosječan španjolski klub – a onda ga je kupio katarski šeik Abdullah Al Thani, pokupovao igrače i za samo dvije godine doveo u elitno kontinentalno natjecanje. Turistički raj Costa del Sol tako je dobio vrlo ozbiljnu nogometnu momčad.

Los Boquerones (inćuni) na klupi imaju prekaljenog čileanskog trenera Manuela Pellegrinija, a glavne zvijezde su francuski defenzivni veznjak Jérémy Toulalan, proslavljeni (i trenutno ozlijeđeni) Brazilac Júlio Baptista te silno nadareni, 20-godišnji playmaker Isco. Tu je i jedva 16-godišnji Kamerunac Fabrice Olinga, koji je na startu ove sezone postao najmlađi strijelac u povijesti La Lige.

Navijači su silno razočarani što šeik ove sezone nije ni eura uložio u dovođenje igrača, a istovremeno je ključni igrač i reprezentativac Santi Cazorla prodan u Arsenal. No Málaga se u doigravanju lako obračunala s Panathinaikosom i u ovoj momčadi ima dovoljno kvalitete da u debiju u Ligi prvaka ostvari zapažen rezultat. Klub igra na izgledom vrlo atraktivnom i nekoliko puta renoviranom stadionu La Rosaleda, koji prima 28.963 gledatelja.

* video stream ždrijeba Lige prvaka UŽIVO pratite na community portalu tribina.hr od 17.45 sati