euforija u maksimiru

Tri boda su tri boda, ali Dinamu stižu i novi Uefini milijuni

19.09.2019 u 07:53

Bionic
Reading

Dinamo nije mogao poželjeti ljepši početak u svom sedmom nastupu u Ligi prvaka. U prvom kolu, pred 29.000 gledatelja 'razmontirali' su Atalantu 4:0 i pokazali da su dorasli borbi s najvećim europskim klubovima. No, osim s tri boda, u Dinamu će biti prezadovoljni i novim novčanim iznosom kojeg će dobiti od Uefe. Do sad su zaradili gotovo 28 milijuna eura.

Europska nogometna federacija (UEFA) ove sezone će sudionicima Lige prvaka podijeliti čak dvije milijarde eura, a Dinamo je do utakmice s Atalantom već zaradio oko 25 milijuna eura.

'Modrima' je samo za plasman u natjecanje po skupinama stiglo 15,25 milijuna eura.

Još oko osam milijuna eura dobit će na temelju klupskog koeficijenta stečenog u posljednjih deset godina, a dodatna dva milijuna eura dobit će iz Uefinog marketinškog fonda.

Dodajmo, kako su 'modri' ulaskom u Ligu prvaka osigurali i po tri milijuna kuna za svakog hrvatskog prvoligaša.

Pobjedom protiv Atalatne Dinamo je već u srijedu inkasirao novih 2,7 milijuna eura, koliko Uefa daruje za osvajanje tri boda.

Pobjeda u skupini donosi 2,7 milijuna eura, a bod 900.000 eura. Prolaz u osminu finala vrijedan je 9,5 milijuna eura, četvrtfinale donosi 10,5, a polufinale 12 milijuna eura.

  • +35
Dinamo - Atalanta, 1. kolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Ulazak u finale vrijedan je 15 milijuna, a naslov europskog prvaka vrijedan je 19 milijuna eura + 3,5 milijuna eura za nastup u europskom Superkupu, te još milijun za pobjedu u Superkupu. Dinamo ja nastup u Ligi prvaka otvorio domaćom utakmicom protiv Atalante, a u skupini C su još Manchester City i Šahtar.

UEFA ove sezone očekuje zaradu od 3,2 milijarde eura. Sudionicima elitnog natjecanja 'Starog kontinenta' ide 2,04 milijarde eura, dok će klubovi Europske lige podijeliti 'samo' 510 milijuna eura.

Oko 300 milijuna eura su organizacijski i administrativni troškovi natjecanja, oko 227,5 milijuna eura izdvojit će se za solidarna plaćanja.

NOVČANE NAGRADE U LP

  • Pobjeda u skupini – 2,7 milijuna eura
  • Bod u skupini - 900.000 eura
  • Plasman u osminu finala – 9,5 milijuna eura
  • Plasman u četvrtfinale – 10,5 milijuna eura
  • Plasman u polufinale - 12 milijuna eura
  • Plasman u finale - 15 milijuna eura
  • Pobjeda u finalu - 19 milijuna eura (uz dodatnih 3,5 milijuna za nastup u Superkupu, te milijun za pobjedu)