OTVORENA TEMA

Trebaju li novinari otvoreno navijati za svoje?

Ivano Balić (Olimpijske igre London)

Ivano Balić (Olimpijske igre London)

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pitanje je to koje već desetljećima visi nad glavama onih koji se bave sportskim novinarstvom i na koje i potvrdan i niječan odgovor imaju snažne argumente

Nekako je kod nas već dugo praksa da novinari, pogotovo u elektronskim medijima, ne skrivaju svoju privrženost 'našima' - obično o svojoj zemlji govorimo u prvom licu množine, objašnjavamo što smo trebali, a što nismo, gdje nas je sudac oštetio i za čim ćemo žaliti.

Dakle, uvriježeno je mišljenje da, kada pratimo, komentiramo ili pišemo o svojoj zemlji, automatski imamo pravo biti i njezini navijači. Ipak ostaje pitanje smiju li se profesionalni novinari tako ponašati i gubi li se navijačkim tonom i pristupom i doza realnosti i objektivnosti, koja bi trebala biti garantirana etičkim kodeksima ovog posla? Pobornici apsolutne neutralnosti u sportskom novinarstvu tvrde da 'novinari u dresovima svoje reprezentacije' ruše osnovne postulate profesije.

'Ako želi biti nogometni ekspert, a to je sastavni dio ovog posla, onda se novinar mora oduprijeti porivu da na njegove prosudbe utiče boja dresa. Nogometni novinar mora gledati u 22 igrača, ne samo njih 11, i mora jednako i pravedno prosuđivati o svakom od njih', argumentira u svojoj kolumni za ugledni World Soccer Paul Gardner, 82-godišnji Englez s više od pedeset godina novinarskog iskustva.

Međutim, neki od najutjecajnijih novinara današnjice ne samo da ne skrivaju svoje nacionalne osjećaje, nego se javno deklariraju i kao navijači pojedinih klubova. I njihov argument ima smisla – svako od nas koji se bavimo sportskom riječi i slikom za ovaj se posao ustvari zainteresirao na stadionima, na koje je u djetinjstvu išao kao, logično, navijač. Jedno bez drugoga jednostavno ne ide, volite li nogomet, svoje ste srce poklonili i nekom klubu. Uz sve to, pojava interneta donijela je i gomilu amaterskih ili poluamaterskih portala i blogova, koji također ne skrivaju, ili ako to i misle da čine, i ne slute da ne uspijevaju, da su obojani u klupske boje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi