HRVATSKI TELEKOM PRVA LIGA

Tportalova prognoza prvenstva; evo tko se bori za titulu, a tko za goli život!

14.07.2017 u 08:27

Bionic
Reading

Utakmicom Intera i Cibalije (petak, 20 sati) počinje 27. izdanje hrvatskog nogometnog prvenstva koje se od ove sezone igra pod nazivom Hrvatski Telekom Prva liga. Kao i posljednje četiri godine, elitni razred broji 10 klubova, a tportal.hr daje svoju prognozu domaćeg natjecanja

U prošloj sezoni prekinuta je Dinamova dominacija, nakon 11 godina Hrvatska je dobila novog prvaka, a Rijeci je to bila prva titula u povijesti, čemu je klub s Rujevice dodao i Kup. 'Modri' žele vratiti trofeje u svoje vitrine, digli su se Hajduk i Osijek, a ne treba zaboraviti ni ostale prvoligaše, jer neki od njih su u prošlosti znali pomrsiti račune velikima.

Uglavnom, čeka nas uzbudljivih 36 kola, a mi smo prognozirali za koje će se pozicije boriti momčadi. Situacija je nezahvalna jer prijelazni rok traje do 31. kolovoza, pa će zasigurno biti još dolazaka i odlazaka.

No po proračunu, igračkoj kvaliteti, stabilnosti kluba i moći izvan terena, jasno je da će Liga 10 biti drastično podijeljena na one koji se bore za titule i europska natjecanja te one koji će pokušati izbjeći bitku za prvoligaški ostanak.

  • +5
Hrvatski Telekom Prva liga Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Ovo je naša prognoza...

1.-2. mjesto, Rijeka

Iako su mnogi predviđali rasprodaju šampionske momčadi, to se nije dogodilo. Rijeka ne izgleda ništa slabije u odnosu na prošlu sezonu, a igrači pršte od samopouzdanja. Od standardnih i ključnih igrača otišao je tek Andrijašević, no uprava je dovela Hebera, Gomelta, Kvržića... Drugi ključni igrači, Vešović, Mišić, Bradarić, Ristovski, Župarić, Elez i Žuta, i dalje su na Rujevici. Slovenski čudotvorac Matjaž Kek potpisao je novi ugovor, ne treba se trošiti vrijeme na slaganje i uigravanje, svi se jako dobro znaju. Prvak je financijski stabilan, nema nikakvog ludovanja i, što je isto jako važno, cijela Rijeka i okolica stoje uz svoje ljubimce, a atmosfera oko kluba je onakva kakvu nema nitko. Euforija ne popušta i Rijeka će se opet boriti za titulu prvaka.

HNK Rijeka - prvak Hrvatske i osvajač Kupa

1.-2. mjesto, Dinamo

'Modri' su u za njih neobičnoj ulozi lovca jer zadnjih 11 godina oni su bili lovina. U Dinamu su motivirani da vrate trofeje, ali zbog toga im je pritisak veći. Poznato je to da u Maksimirskoj 128 nema previše strpljenja. Naša najtrofejnija momčad po imenima ima najjači kadar, proračun kojim raspolaže debelo je preko 250 milijuna kuna, nekoliko puta više nego Rijeka i Hajduk. Dinamo ima fantastične uvjete, najjači je i izvan terena. Ali u Maksimirskoj 128 uvijek su neki problemi, a najnoviji šok je došao samo dva dana prije prvenstva, kada je otkaz dobio trener Petev. Isto tako, Dinamova igra na pripremama nije bila dobra, na terenu to nije izgledalo posloženo, tu su ozljede (Benković, Ćorić) i nespremnost onih koji su trebali ponajviše potegnuti (Sammir) pa su također otišli, od pojačanja došli su lijevi bočni Lecjaks i veznjak Doumbia, a njih tek treba uklopiti... Veliki minus je i sve što se događa oko kluba zbog suđenja Zdravku Mamiću. Isto tako, nedostaje huk s tribina, Maksimir je u pravilu prazan, nema jedinstva s navijačima. Neće Dinamu biti lako preoteti naslov Riječanima.

Rijeka-Dinamo 1:1, Soudani 87', najljepši gol prošlog prvenstva

3.-4. mjesto, Hajduk

Možda griješimo, možda je Hajduk već spreman uključiti se u borbu za naslov. Poljud su napustili Jefferson, Terziev, Ćosić..., ali došli su Lopez, Radošević, Pešić... Na papiru svlačionica nije ništa slabija, nije bilo nikakvih radikalnih rezova u sastavu pa bi pod vodstvom trenera Carilla forma trebala biti brzo uhvaćena. I dalje su u Hajduku Vlašić, Futacs, Bašić, Savvas, Ohandza, Said, Nižić... Dosta toga će ovisiti o europskom rezultatu, da kapne koji euro u blagajnu, do kraja prijelaznog roka ne bi došlo do rasprodaje, kao i o startu u prvenstvu jer 'bili' imaju četiri gostovanja u nizu (razlog su Ultra i travnjak). Hajduk ima i jakog 12. igrača - Torcidu. Ipak, Dinamo i Rijeka izgledaju jače na papiru, a ne treba zaboraviti i da su ostali klubovi 'prisniji' sa spomenutim dvojcem nego 'majstor s mora' koji je ostao jedini predstavnik iz Dalmacije. Sami protiv svih...

3.-4. mjesto, Osijek

U Gradskom vrtu gradi se lijepa priča. Mađarski investitori pokrili su dugove, unijeli toliko potreban kapital, a Osijek je u prošloj sezoni došao do rekordnog bodovnog uloga. Trener Zekić radi sjajan posao, stoji čvrsto na zemlji i potreban je još samo iskorak da Osijek postane konkurentniji u izravnim dvobojima protiv najjačih, što nije bio slučaj prošlo prvenstvo. Zato je momčad puno jača, konkurenciju su pojačali Šorša, Bočkaj, Grezda, Jambor..., a otprije su u Gradskom vrtu Ejupi, Boban, Barišić, Škorić, Lopa... Stvara se nešto veliko, a prepoznali su to i gledatelji. Osijek je zbog europskih obveza najranije krenuo sa sezonom, ljetne stanke nije gotovo bilo pa postoji opasnost da se igrači u jednom trenutku ispušu. Uglavnom, Osijek će čekati svaki krivi korak onih najboljih.

5.-7. mjesto, Lokomotiva

Na Kajzerici je uvijek prometno, mladi talenti se kale, a zatim odlaze, ali uvijek dolaze drugi dragulji. I sada je stvorena zanimljiva momčad - Musa, Majer, Soldo, Ivanušec, Šunjić... Respektabilna družina željna dokazivanja kojoj je krajnji cilj transfer u veći klub ili inozemstvo. Tu je i Dinamo, s kojim su 'lokosi' usko povezani (neki će reći i preusko). Klub je financijski stabilan, s viškom u blagajni, tako da je tamo užitak igrati. Nema ni pritiska s tribina jer ove igrače većinom gledaju obitelj, rodbina, prijatelji i menadžeri, iako im sigurno nedostaje navijačka potpora. Isto tako, minus za 'lokose' to je što ne igraju na Kajzerici, nego se malo sele na Kranjčevićevu, malo na Maksimir, pravi beskućnici... No na to su navikli. Najbliži su petoj poziciji.

5.-7. mjesto, Slaven Belupo

Simpatični prvoligaš iz Koprivnice od 1997. je neprekidno član elitnog razreda. Klub skromnih financijskih moći, ali jednako tako s realnim ciljevima. Svake godine ključni nogometaši napuštaju svlačionicu, prodaja je jedan od najvažnijih izvora financiranja, pa ga u prognozama uoči novih sezona uvijek guraju prema donjem dijelu ljestvice, ali 'farmaceuti' se uvijek nekako snađu i pronađu nove zvijezde s kojima mirno odrade sezone bez previše stresova. Nema više Hebera, Christensena, Stevanovića, Melnjaka, najavljeni su još neki bjegovi, ali tamo nitko ne očajava. Mladi Bogojević je nova nada, došao je i prvi strijelac 2. HNL Tatari, ima tu i iskustva, a Gradski stadion uvijek je bio nezgodan svima, na njemu Koprivničani idu na nož. Sa skromnih 10 milijuna kuna ne bi trebali strahovati oko ostanka, više su zlatna sredina.

5.-7. mjesto, Inter Zaprešić

Prvi osvajač Hrvatskog nogometnog kupa ostavio je dobar dojam u pripremnom razdoblju. 'Žute' i dalje vodi Toplak, koji je već tri godine u Zaprešiću pa dobro zna kako mu diše svlačionica. Zasad je sve ok, jači su nego prošle sezone jer su stigli Ćosić, Bencun, Santini, Prenga..., ozljede ih zaobilaze, a i dalje su u svlačionici dva ključna igrača, Filipović i Puljić. Prema trenutačnoj situaciji, Zaprešićani mogu napasti i petu poziciju, ali ima tu jedna caka. Pitanje je kako će završiti prijelazni rok za 'žute' jer su spomenuti Filipović i Puljić tražena roba, ako oni odu - sve se mijenja, iako i s tim transferima ostanak ne bi smio biti upitan.

8.-10. mjesto, Istra 1961

Puljani su prava nepoznanica. Ponekad imamo dojam da se tamo ne zna tko pije, a tko plaća. Ulaskom američkih investitora to je trebao postati stabilan prvoligaš, ali stalno se spominju dugovanja i kašnjenja s plaćama. Na kraju prošle sezone vidjeli smo i onaj cirkus između igrača koji su se okrenuli protiv sada bivšeg trenera Tota. Svlačionicu je napustilo previše važnih igrača (Solomon, Stepčić, Roce...), a prinove poput Halilovića, Grujevića, Alyjua i Maksimovića tek se trebaju dokazati jesu li spremne za izazove. S Istrom 1961 se stvarno ništa ne zna, taj klub može čak krenuti prema sredini tablice, ali i pasti u crnu rupu.  

8.-10. mjesto, Rudeš

Rudeš je zadržao okosnicu momčadi koja je osvojila naslov u 2. HNL, ali trener više nije Bišćan, nego Španjolac Alonso, koji se tek treba prilagoditi našim uvjetima. Što se tiče pojačanja, dovodili su se igrači iz drugoligaškog društva te dva stranca (Cristian, Entrena) koji u svojem 'dosjeu' imaju zvučna imena klubova, ali su u Španjolskoj igrali u trećoj ligi. Pohvalno je to što klub usko surađuje sa španjolskim prvoligašem Alavesom, ali blagajna zbog toga nije ništa punija. Skroman je proračun pa je jasno da je takva i kvaliteta. Novim prvoligašima je u pravilu uvijek teško pa je za Rudežane najvažnije da odmah ne potonu ukoliko upadnu u krizu rezultata. Strašan hendikep je to što domaće utakmice igraju u Kranjčevićevoj, a ne u svojem kvartu. Bitka za ostanak se ne može izbjeći.

8.-10. mjesto, Cibalia

Vinkovčani su bili kreatori nogometnog čuda kad su ostali u Prvoj ligi, a situacija je takva da ih opet čeka grčevito skupljanje bodova. Zbog dugovanja momčad nije ni putovala na pripreme, odigrana su samo dva prijateljska susreta, u svlačionici je i dalje gužva, još se ne zna tko ostaje, a tko ne... Uglavnom, trener Bartolović radi u najtežim uvjetima od svih svojih kolega, nezadovoljstvo igrača sigurno raste, a službene utakmice još nisu krenule. Došlo je i do promjene predsjednika. Cibalia je u gadnim problemima i, kako sada stvari stoje, glavni kandidat za desetu poziciju koja direktno vodi u niži rang. Izlaz iz takvog stanja se ne nazire.