ISPAO I DINAMO KIJEV

Tottenham slomio Dnjipro, sve manje Hrvata u Europi

27.02.2014 u 23:40

Bionic
Reading

Nogometaši Juventusa, prvi favoriti za konačno slavlje u Europa ligi, rutinski su dovršili posao u šesnaestini finala tog natjecanja…

Poslije domaćih 2-0 protiv Trabzonspora, istim je rezultatom talijanski prvak slavo i u gostima. U prvom dijelu je Juventus zabio oba pogotka i tako ubio bilo kakvu nadu, ako ju je uopće i imao Trabzonspor. Inače, pogodak je kao i u prvom ogledu postigao Osvaldo, nogometaš koji je u klubu iz Torina na posudbi, dok je strijelac drugog pogotka bio Arturo Vidal.

Sada slijedi talijanski derbi u osmini finala Europa lige: Juventus protiv Fiorentine. Momčad iz Toskane je poslije 3-1 u gostima kod danskog Esbjerga, uzvrat odradila u mnogo slabijem ritmu, pa je Esbjerg izbjegao poraz u Firenci (1-1). Hrvatskog nogometaša Ante Rebića nije bilo u kadru Fiorentine.

Preokretom je dalje prošao Tottenham. Dnjipro je imao 1-0 iz prve utakmice i 1-0 vodstvo na White Hart Laneu. No, od 56. minute je sve krenulo nizbrdo za goste za koje je cijelu utakmicu odigrao Ivan Strinić, dok je Nikola Kalinić ostao na klupi.


Tada je Danac Eriksen izjednačio na 1-1, pa je strijelac za Dnjipro Zozulja dobio crveni karton, a u igrača utakmice se premetnuo 30-godišnji Emmanuel Adebayor.

Postigao je Adebayor dva pogotka u malom razmaku (65. i 69. minuta), s tim da je posebno lijep bio potonji kada je na vrhu šesnaesterca primirio loptu prsima, te došao do nje prije vratara i gostujuće obrane i spretno je pospremio u mrežu. Tottenham je tako slavio 3-1 i nadoknadio poraz iz prvog ogleda (0-1).

Lyon je s minimalnih 1-0 pobijedio Čornomorec i na osnovu 0-0 iz prve utakmice prošao dalje. I Lyonu je trebao igrač više na putu do uspjeha. U 76. je isključen Zubejko, a četiri minute kasnije odlučujući je pogodak postigao Alexandre Lacazette.

I Benfica je trebala dobiti igrača više kako bi krenula sa zabijanjem pogodaka. U 69. minuti je crveni karton dobio igrač PAOK-a Katsouranis nakon čega je lisabonska momčad u roku od deset minuta zabila tri pogotka i sa ukupnih 4-0 prošla dalje.

Dinamo Kijev nije bio niti blizu toga da nadoknadi 0-2 iz prve utakmice protiv Valencije. Uzvrat na Mestalli je završio bez pogodaka, a za goste je cijelu utakmicu odradio Ognjen Vukojević (uz žuti karton). Domagoj Vida je ostao na klupi.

Anži je u gostima pobijedio Genk 2-0 i uz 0-0 na domaćem terenu prošao dalje, dok je AZ Alkmaar na jedvite jade obranio prednost 1-0 iz prve utakmice protiv Slovan Libereca. U Alkmaaru je ovog četvrtka bilo 1-1.

Europa liga, šesnaestina finala:

AZ Alkmaar - Liberec 1-1, prva utakmica 1-0 (Viergever 19 / Budnik 72)

Benfica - PAOK Solun 3-0, 1-0 (Gaitan 70, Lima 78-11m, Marković 79)

Fiorentina - Esbjerg 1-1, 3-1 (Iličič 47 / Vestergaard 90)

Genk - Anži 0-2, 0-0 (Tshimanga 64-ag, Alijev 71)

Lyon - Čornomorec 1-0, 0-0 (Lacazette 80)

Tottenham - Dnjipro 3-1, 0-1 (Eriksen 56, Adebayor 65, 69 / Zozulja 47)

Trabzonspor - Juventus 0-2, 0-2 (Vida 18, Osvaldo 33)

Valencia - Dinamo Kijev 0-0, 2-0