ništa od ŠANGAJa

Totalni cirkus u Kini zbog utrke Formule 1; zbog epidemije koronavirusa i sve većeg broja umrlih sve se otkazuje!

12.02.2020 u 12:39

Bionic
Reading

Održavanje utrke Formule 1 za Veliku nagradu Kine nekoliko je dana bilo pod velikom znakom pitanja zbog epidemije koronavirusa. Nakon dugog sastanka Međunarodna automobilistička federacija (FIA) donijela je odluku kako je VN Kine odgođena što znači da Lewis Hamilton neće biti u prilici braniti titulu iz Šangaja

Datum održavanja utrke, 19. travnja u Šangaju, poznat je već duže vrijeme, no na koncu je ipak na sastanku koji je održan ove srijede Međunarodna automobilistička federacija (FIA) donijela odluku da se 'sve aktivnosti vezane uz Formulu 1 otkazuju'.

Treba reći kako su prije desetak dana vlasti u Šangaju preporučile da se otkažu sva sportska događanja do prestanka epidemije. Inače, VN Kine je četvrta utrka svjetskog prvenstva Formule 1 koje počinje 15. ožujka utrkom u Australiji. Nakon toga slijedi VN Vijetnama, prva utrka Formule 1 organizirana u toj zemlji, koja je na rasporedu 5. travnja.

Sve utrke nove sezone Formule 1 ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport 2). Više informacija OVDJE.

Prema zadnjim informacijama, broj zaraženih u Kini dosegnuo je 44.653, a broj umrlih od posljedica zaraze virusom službenog naziva Covid-19 popeo se na 1113, priopćile su u srijedu vlasti u Pekingu.

Iako se stvara dojam kako nema panike, situacija nije idealna jer svakoga dana stižu vijesti o novim smrtnim slučajevima te širenju epidemije koronavirusa na Kinu i ostatak svijeta.

Treba reći kako je posljednji puta, do ove godine i VN Kine, neka utrka Formule 1 otkazana 2011. godine, kada se nije održala VN Bahreina zbog Arapskog proljeća.

FIA je objasnila da je odluku o odgodi donijela na zahtjev organizatora VN Kine i kineskih sportskih vlasti te da su 'zdravlje i sigurnost momčadi Formule 1, sudionika svjetskog prvenstva i navijača njena najveća briga'.

FIA sada zajedno s promotorom , dužnosnicima Formule i kineskim vlastima traži 'mogućnOst da se utrka održi kasnije tijekom godine'.

Prije nego je ova odluka o otkazivanju utrke postala službena zanimljiv odgovor na pitanje novinara je li spreman poslati svoje ljude u Kinu dao je čelni čovjek Red Bulla Christian Horner:

'U ovom trenutku nikoga ne bismo poslali jer ne bi ni mogli doći ondje. Siguran sam da će čelni ljudi, FIA kao regulator, a Liberty kao promotor, poduzeti sve potrebne mjere prije nego odluče odgoditi ili otkazati utrku. Mi stoga moramo vjerovati njihovoj prosudbi i znanju.'

Malo je reći kako je zavladala totalna pomutnja u taboru svih momčadi Formule 1.

Dodajmo još kako je postojala ideja da se VN Kine i VN Rusije zamijene za termine u kalendaru, ali ju je odbila Rusija uz obrazloženje:

'Termin za VN Rusije 2020. određen je u listopadu prošle godine i neće se mijenjati', piše u njihovu dopisu.

Nakon toga svima je bilo jasno kako će se VN Kine otkazati...