NEMA DO NAŠE POLICIJE

Torcidašima u Zagrebu noć u pritvoru, evo i zbog čega...

30.03.2015 u 13:49

Bionic
Reading

Uoči subotnje utakmice Hrvatske i Norveške na Maksimiru, kao i u vrijeme dok se ona odigravala, policija je 'preventivno' privela najmanje 60 osoba

Gotovo nitko od njih nije nije počinio nikakav prekršaj, niti je na koncu zaradio bilo kakvu kaznenu ili prekršajnu prijavu: nakon najmanje deset sati u pritvoru pušteni su kućama.

Zajednička im je jedino činjenica da pripadaju Torcidi, odnosno da su na utakmicu dolazili iz Splita i Dalmacije. Dio njih policija je zaustavila već na naplatnim kućicama na Lučkom, a dio je 'prepoznala i izdvojila' na prilazima samom stadionu.

'Ciljali su isključivo na Torcidu i koristili svoje neobično široke zakonske ovlasti da bi naše članove zadržali do završetka utakmice. Gotovo nitko od njih na koncu nije ni prijavljen jer nisu počinili nikakav prekršaj', kazao je za tportal glasnogovornik splitske navijačke skupine Damir Gruić.

Sama Torcida o ovome će se službeno izjasniti tijekom dana.

Glavni krimen koji su snage reda uspjeli pronaći jesu 'nepersonalizirane ulaznice', na kojima je umjesto imena i prezimena osobe stajalo da su izdane sponzorima te nogometnim savezima ili klubovima. Apsurd je time veći jer su za subotnju utakmicu podijeljene doslovno tisuće besplatnih ulaznica na kojima također nije stajalo ime nositelja, a fotografije snopova takvih karata već danima kruže internetom, što znači da je dobar dio publike na Maksimiru bio u identičnom prekršaju i mogao je biti priveden.

Zakon, istina, policiji daje široke ovlasti po kojima može preventivno zadržati osobe za koje sama posumnja da će se na utakmici ponašati protupravno. Prevedeno, policija može privesti koga god hoće, samo na osnovu vlastite procjene. Ove subote to su bili svi koji izgledaju ili ponašaju se kao torcidaši, iako - barem koliko je dosad poznato - nitko od njih nije imao nikakvu sudsku zabranu dolaska na utakmicu.