RIZIČNO, ALI ISPLATIVO

Top 10 najboljih 'staraca' na tržištu

27.05.2011 u 09:34

Bionic
Reading

Nogometno se tržište lagano zahuktava, a jedan od transfera koji ovih dana puni novine definitivno je Pirlov prelazak u Juventus. On je bio samo jedan u nizu klasnih starijih igrača koji će vrlo vjerojatno mijenjati okolinu, a trenutno čekaju pravu ponudu

Dovesti starijeg igrača uvijek je kocka, ali kada se pogleda koliko je, primjerice, Schalke dobio dovođenjem Realove odbačene legende Raula, onda je jasno da se kocka ponekad i isplati. Ipak, najsvjetliji je to primjer te vrste prošlogodišnjeg transfera, nakon što su eksperimenti s Ballackom, Joe Coleom ili Gutijem prošli poprilično neslavno. Ipak, ovoga ljeta na tržištu stvarno postoje 'starci' s kojima vrijedi riskirati. Za svih deset bismo se okladili da im je ostala još poneka dobra sezona u nogama.

10. Matthew Upson, West Ham, 32, centralni branič
Osim golmana, centralni braniči najdugovječniji su nogometni djelatnici. Zbog toga, ali i zbog svoje kvalitete, ovaj donedavni engleski reprezentativac teško da će ostati u klubu koji je pao u drugi razred engleskog nogometa. Vrlo će vjerojatno ostati na Otoku, gdje se smatra da će biti veliko pojačanje svakom klubu osim onih najvećih.

9. Amauri, Juventus, 30, napadač
Prije početka netom završene sezone Amauri je bio jedan od kandidata za reprezentaciju Italije, a bio je blizu i brazilske reprezentacije. Međutim, serija ozljeda, pehova i pad u formi otjerali su ga iz Juventusa u omalenu Parmu. Jednom kada se riješio ozljede, ponovno je počeo zabijati, uz vrlo impresivan učinak od sedam golova u 10 susreta.

8. Miroslav Klose, Bayern, 32, napadač

Iako je želio produžiti ugovor s Bayernom, to se nije dogodilo. Ponuđen mu je jednogodišnji, a Klose je inzistirao na dvogodišnjem. Njegov je odlazak utoliko bliži ako se zna da je Bayern već osigurao usluge bivšeg Cottbusova topnika Petersena. Interes je pokazalo nekoliko njemačkih klubova, uključujući i prvaka, dortmundsku Borussiju.

7. David Trezeguet, 33, Hercules, napadač
Nakon što je Hercules ispao iz lige, za ovog je francuskog velikana minula sezone završila neslavno. Unatoč tome, pokazivao je golgeterske bljeskove zbog kojih je nekoć bio jedna od udarnih igala europskih liga. Zabio je nemalih 12 golova, a ako se bude uspio kloniti ozljeda, i dalje je dovoljno dobar za vršak napada bilo koje solidne do dobre europske ekipe.

6. Ruud van Nistelrooy, HSV, 34, napadač
Velika je šteta što na zimu nije došao u madridski Real, da pokaže je li i dalje dovoljno dobar za igru u Ligi prvaka. Ovako, kao slobodan igrač nije produžio s Nijemcima te je u potrazi za novim izazovom. Iako je postigao samo sedam golova u prvenstvu te nema okretnost i hitrinu kao nekad, Ruud je i dalje neprikosnoven unutar šesnaesterca.

5. Sebastian Frey, Fiorentina, 31, golman
Kako je na račun ozljede propustio gotovo cijelu sezonu, na golu Fiorentine uspješno se ustoličio također izvrsni Artur Boruc. Tijekom zime je u klub stigao i mladi Brazilac Neto, koji bi trebao biti Poljakova zamjena. Očito je da na Freya u Firenci više ne računaju i upravo bi ovog ljeta mogao biti jeftiniji nego što je ikada bio. Za kvalitetu nema brige.

4. Scott Parker, West Ham, 30, centralni vezni
Nevjerojatan je podatak da je najbolji igrač lige po izboru igrača čovjek čiji je klub ispao iz elitnog engleskog natjecanja. Međutim, Parker za to stvarno ne snosi nikakvu krivicu, a usput se uspio nametnuti i izborniku Capellu. Trenutačno u Engleskoj ne postoji klub, uključujući i one iz samog vrha, koji ga ne bi volio vidjeti u svojim redovima u sljedećoj sezoni.

3. Diego Forlán, Atletico Madrid, 31, napadač

Da su u Atleticu znali kakvu će sezonu imati, vrlo bi vjerojatno prihvatili neku od izdašnijih ponuda prošloga ljeta. Zbog niza manjih ozljeda i umora, postigao je mizernih šest pogodaka te nije bio ni sjena onog igrača koji je zaslužio titulu najboljeg na Svjetskom prvenstvu. Upravo će na račun toga njegova cijena ovoga ljeta biti značajno manja.

2. Didier Drogba, Chelsea, 33, napadač

Nakon odlaska trenera Ancelottija i Abramovičevih najava o velikim kupovinama, čini se da se u Chelseaju spremaju na smjenu generacije. Prvi koji bi mogao otići upravo je Drogba jer će mjesto u vrhu napada gotovo sigurno pripasti Fernandu Torresu. Iako na leđima ima već 33, Drogba je i dalje fizički dominantan te mu neće nedostajati ponuda.

1. Diego Milito, Inter, 31, napadač
Prošlogodišnja senzacija europskog nogometa, popularni Il Principe, tijekom čitave se sezone mučio s ozljedama i gubitkom forme. Kako Pazzini i Eto'o odlično funkcioniraju kao tandem, a u rotaciji je i Pandev, Milito bi se mogao naći na Interovoj transfer listi. Klub koji ga dovede dobit će pravi stroj za postizanje golova, pod uvjetom da ostane zdrav.