BARCA PALA U DRAMI

Tomić dugo nije bio ovako moćan; što je razlog odbijanja HR dresa?

22.04.2016 u 11:40

Bionic
Reading

Dubrovčanin Ante Tomić, koji je nedavno i službeno obavijestio izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandra Petrovića da na njega ne računa, briljira u dresu Barcelone, za koju ga višemilijunski ugovor veže do ljeta 2018. Iako Barcelona mora protiv Lokomotiv Kubana igrati petu, odlučujuću utakmicu, jasno je kako ključ pobjede i još jednog Final Foura leži u našem centru, trenutačno u najboljim igračkim godinama…

Poznata su tri putnika na košarkaški Final Four, koji se od 13. do 15. svibnja igra u Berlinu. Uz moćne CSKA i Fenerbahçe, za titulu prvaka Europe borit će se Laboral Kutxa, koju vodi naš Velimir Perasović.

Posljednjeg putnika doznat ćemo u utorak 26. svibnja, kada će u ruskom Krasnodaru odlučujuću, petu utakmicu odigrati Lokomotiv Kuban i Barcelona.

U četvrtoj utakmici, odigranoj u četvrtak navečer, Barcelona je pri vodstvu u seriji 2-1 svoju priliku za odlazak na još jedan Final Four propustila jer je dozvolila da ode u produžetak u kojem ju je Lokomotiv pregazio za konačnih 92:80.

U produžetku je sjajno odigrao Amerikanac Randolph te je ukupno ubacio 28 koševa (šut 11-17), od čega čak 10 koševa u produžetku.

Treba reći kako je kod Barcelone najbolji i najagresivniji bio naš Ante Tomić te je za 28 minuta ubacio 18 poena (šut iz 4-10) uz šest skokova. Podatak kako je na Tomiću napravljeno čak 11 osobnih pogrešaka govori koliko je puta bio u situaciji za koš (nekoliko puta vrlo je grubo fauliran).

Iako je Barcelona poražena, teško se oteti dojmu kako je Tomić, dok je bio na parketu, dominirao i radio razliku. S obzirom na to da je 217 cm visoki Tomić odlučio da više neće igrati za hrvatsku reprezentaciju, nije teško zaključiti kako nije ni prvi ni zadnji igrač koji puno bolje igra u klubu nego u reprezentaciji. Što je tome razlog?

Je li razlog plaća od milijun i pol eura po sezoni? Jesu li razlog navijači koji ga cijene i ne kritiziraju, kao što je slučaj u Hrvatskoj?

'Iskreno jako sam sretan što sam obnovio ugovor za još tri sezone. Zahvalan sam svima u Barceloni na potpori i novoj prilici koju su mi pružili. Za Barcelonu me vežu samo lijepe uspomene, a s ovom momčadi želim osvojiti sve trofeje. Kup, prvenstvo, Euroligu, sve', kazao je Tomić u lipnju 2015., kada je produljio vjernost ponosu Katalonije.


A koji su pravi razlozi Tomićevog odustajanja od reprezentacije, koju od 4. do 10. srpnja u Torinu čekaju kvalifikacije za Olimpijske igre 2016., znaju samo Ante i njegova najuža obitelj.

Naravno, svi pokušaji da se Ante Tomić oglasi ostali su uzaludni. Poznato je kako se već godinama ne javlja na mobitel hrvatskim novinarima, a sada je u tišini zatvorio vrata i hrvatskoj reprezentaciji. Tužan je to odlazak jednog od naših najnadarenijih centara.

U krugovima bliskim Tomiću spominje se kako razloga njegova naglog odustajanja od nastupa za reprezentaciju i prvog nastupa na Olimpijskim igrama, što je san svakog sportaša, ima nekoliko: od problema sa zdravljem (o tome ne želi govoriti) do umora zbog naporne sezone u Barceloni. Tome trebamo dodati kako je Ante nedavno dobio kćer i ovo ljeto želio je posvetiti samo njoj i svojoj boljoj polovici Katarini. Vjerojatno je dugo vagao svoju odluku, a nakon ovako dobrih igara – te mogućeg plasmana na Final Four – izbornik Petrović i navijači samo mogu žaliti zbog toga što ga neće biti u sastavu.