BELICHICK I BRADY

To su oni! Priča o najboljem tandemu u svijetu sporta

03.02.2015 u 10:17

  • +11

Super Bowl 2015, New England Patriots - Seattle Seahawks

Izvor: Reuters / Autor: Mark J. Rebilas

Bionic
Reading

Sto devedeset i osam! Toliko je igrača bilo izabrano na draftu NFL-a 2000. godine, prije nego li je Bill Belichick povukao ključni potez te u šestoj rundi izabrao Toma Bradyja. Petnaest godina kasnije, s četiri Super Bowla na kontu obojice, pokazalo se to kao povijesni potez

Kada je povukao taj potez prije gotovo 15 godina, vjerojatno niti sam Belichick nije niti sanjao da je izabrao čovjeka koji će obilježiti njegovu karijeru, baš kao što je i veliki trener obilježio Bradyjevu. Brady je u Patriotsima počeo kao zamjena za tada neprikosnovenog Drewa Bledsoea (koji je također bio odličan QB), da bi nakon ozljede prije spomenutog Brady uzeo startnu poziciju, koju nikad više nije ispustio. Sto devedeset i deveti čovjek na draftu posljednjom je pobjedom tako postao najuspješniji, a možda i najbolji quarterback u povijesti američkog nogometa.

Ta je pobjeda ostvarena u 49. izdanju Super Bowla, gdje su New England Patriotsi pobijedili Seattle Seahawkse rezultatom 28:24, te tako došli do svoje četvrte 'kante' u rekordnih osam nastupa. Ogromna većina povijesti te franšize pripada duetu koji je obilježio ne samo jedna etapu američkog nogometa, već i sporta općenito, u proteklih petnaest godina.

A riječ je o duetu trener-igrač, o duetu Belichick-Brady, koji su ovom pobjedom postali sasvim sigurno najbolji duet u povijesti američkog nogometa, ali svakako i kandidati za najbolji duet trener-igrač u povijesti sporta općenito. S obzirom na važnost taktike u američkom nogometu (taktički vjerojatno najsofisticiraniji sport na svijetu), kao i važnosti quarterbacka, kao produžene ruke trenera na terenu, odnos čovjeka 'uz aut-liniju' te prvog igrača navale, samo dodatno dobiva na vrijednosti, kao i postignuća koja oni upisuju zajedno.


Sada gotovo da više ne postoji rekord kojeg ovaj dvojac ne bi držao. U duetu su ostvarili kako najviše pobjeda tijekom regularne sezone, tako i najviše pobjeda u doigravanju (čak 21 pobjeda), uz najviše nastupa (čak 28). Bellichick je jedini trener (uz Dona Shulu) koji je došao do Super Bowla šest puta, baš kao što je Brady jedini quarterback kojem je to pošlo za rukom. Dodatno, kao glavni trener ili pomoćni, Bellichick ima čak devet nastupa u Super Bowlu, što je apsolutni rekord lige. S četiri pobjede Bellichick se izjednačio na vrhu s Chuckom Nollom, baš kao što je Brady sada izjednačen s Montanom i Bradshawom.

Brady je QB koji sada u doigravanju ima gotovo sve relevantne statističke rekorde; najviše utakmica, najviše pobjeda, najviše TD-a dodavanjem u cijelom doigravanju, ali i u samom Super Bowlu. Osim toga, protiv Seattlea je ostvario i najviše točnih dodavanja (njih 37) u jednom Super Bowlu, a jedini rekord koji mu je izmakao onaj je najviše jardi u najvažnijoj utakmici, koji i dalje drži Kurt Warner.

Tijekom godina, u Patriotsima se sve mijenjalo; od kompletnog igračkog osoblja do pomoćnih trenera i stila igre. 'Rani Patriotsi' (oni s tri Super Bowla – 2001, 2003, 2004) bili su defanzivno izuzetno kvalitetna ekipa, a jednom od najčvršćih obrana ikad, da bi nakon toga, s kulminacijom 2007. godine odradili savršenu sezonu (jedini koji su došli do 16:0 tijekom regularnog dijela), te postali možda i najkvalitetniji napad u povijesti ovoga sporta. Danas su balansirana momčad, snažna u oba segmenta igre, što je samo potvrdilo Belichicka kao vjerojatno najprilagodljivijeg trenera ove igre. Jedina konstanta, ostala su baš njih dvojica, predvodeći najuspješniju dinastiju u povijesti!