REAL, LYON, AJAX U ZAGREBU

Tko su Dinamovi suparnici u Ligi prvaka

26.08.2011 u 08:37

Bionic
Reading

Real Madrid, Lyon i Ajax jako su dobro znana imena europskog i svjetskog nogometa, no podsjetimo se ipak najvećih uspjeha skorašnjih suparnika Dinama u skupini D Lige prvaka

Nogometaši hrvatskog prvaka, Dinama iz Zagreba igrat će u skupini D nogometne Lige prvaka, a suparnici će im biti Real iz Madrida, Lyon i Ajax, odlučeno je na ždrijebu u četvrtak u Monte Carlu.

Madridski Real najtrofejniji je nogometni klub na svijetu, u svojoj riznici ima devet naslova europskog prvaka, posljednjeg je osvojio 2002. godine, prvakom Španjolske bio je 31 put (posljednji 2008), a španjolski Kup osvajao je 18 puta, posljednjeg u svibnju ove godine. Prošle sezone Real je pod vodstvom Portugalca Josea Mourinha zauzeo drugo mjesto u španjolskom prvenstvu iza nedodirljive Barcelone sa 29 pobjeda, pet neodlučenih rezultata i četiri poraza. U Ligi prvaka Real je u sezoni 2010/11. stigao do polufinala u kojemu ga je zaustavila Barcelona koja je potom i osvojila naslov.

Prva zvijezda 'kraljevskog kluba' jedan je od najboljih nogometaša današnjice, Portugalac Cristiano Ronaldo, a osim njega ljubitelji nogometa u Zagrebu imat će prigodu vidjeti i aktualne svjetske prvake, španjolske reprezentativce Ikera Casillasa, Sergija Ramosa, Xabija Alonsa, Raula Albiola i Alvara Arbeolu, a bijeli dres Reala nose i odlični mladi igrači Mesut Ozil, Karim Benzema, Angel Di Maria, Gonzalo Higuain, te iskusni velikani Kaka i Ricardo Carvalho.


Lyon je osvojio sedam naslova prvaka Francuske zaredom, od 2002. do 2008. godine, a prošle sezone zauzeo je treće mjesto u francuskom prvenstvu. Treća sezona bez naslova prvaka donijela je smjenu na mjestu trenera, pa je umjesto Claudea Puela od ove sezone na klupi 'lavova' Remi Garde.

Najveći uspjeh u Ligi prvaka Lyon je ostvario plasmanom u polufinale 2010. godine, a u posljednjih osam sezona svaki je put izborio nastup među 16 najboljih europskih sastava. Prošle sezone Lyon je stigao do osmine finala Lige prvaka, a u toj fazi natjecanja zaustavio ga je madridski Real. Također, Lyon je stalni sudionik Lige prvaka u posljednjih 11 godina, a ove je sezone u posljednjem pretkolu izbacio ruskog doprvaka Rubin iz Kazana. U prva tri kola francuskog prvenstva ove sezone Lyon je ostvario jednu pobjedu i dva neodlučena rezultata.

U sastavu Lyona u srcu obrane standardan je hrvatski reprezentativac i bivši igrač Dinama, 22-godišnji Dejan Lovren koji je u Lyon stigao prošloga ljeta.


Ajax iz Amsterdama jedan je od velikana europskog nogometa, ali njegovi slavni dani pripadaju prošlosti. Klub u svojim vitrinama ima četiri naslova europskog prvaka, ali posljednjeg je osvojio još 1995. godine. Usto, 'kopljanici' su 30 puta bili prvaci Nizozemske, posljednji su naslov osvojili ove godine i to nakon sedam godina čekanja, dok su nizozemski Kup osvajali 18 puta. Prve uzdanice trenera Franka de Boera su srpski napadač Miralem Sulejmani i odlični nizozemski veznjak Siem de Jong.

Dinamo i Ajax nekoliko su se puta susretali u eurokupovima. U Ligi prvaka Dinamo i Ajax igrali su međusobno u skupini u sezoni 1998/99., utakmica u Zagrebu završila je rezultatom 0:0, dok je u Amsterdamu Dinamo slavio sa 1-0. U sezoni 2007/08. Dinamo se upravo preko Ajaxa plasirao u skupinu Kupa Uefa, nakon što prva utakmica u Zagrebu završila pobjedom Ajaxa od 1:0, Dinamo je u uzvratu u Amsterdamu prošao sa 3:2 nakon produžetaka. Posljednji put Dinamo i Ajax susreli su se u skupini u Europskoj ligi u sezoni 2009/10, a Ajax je ostvario pobjede u oba dvoboja. U Zagrebu je bilo 2:0, a u Amsterdamu 2:1.