LOV NA 2.4 MILIJUNA DOLARA

Tko može zaustaviti Novaka Đokovića?

12.01.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Prvi Grand Slam turnir sezone dat će nam odgovore tko se od vrhunskih tenisača i tenisačica najbolje pripremio za novu sezonu.

Nakon uvodna dva tjedna 2013. godine u kojima su se igrali manji turniri, vrijeme je za ono pravo, prvi spektakl teniske sezone, Australian Open. Riječ je o turniru kojeg nitko neće shvatiti neozbiljno. Dovoljno je znati da pobjednik dobiva 2.4 milijuna dolara da svima bude jasno kako će tenisačima biti jako stalo daleko dogurati u Melbourneu.

U muškoj konkurenciji prošle godine uživali smo u maratonskom finalu Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, kojeg je srpski tenisač teškom mukom dobio. Nadal je sada ozlijeđen, a Noleta koji dominira svjetskim tenisom posljednje dvije godine ovaj će put pokušati zaustaviti druga dvojica iz družine teniskih četiri mušketira.

Roger Federer u 2012. godini dokazao je da s 31. godinom još uvijek može igrati vrhunski tenis. Osvajanjem Wimbledona vratio se na prvo mjesto ljestvice i do kraja godine bio ozbiljna konkurencija najboljima. Može li i dalje igrati na takvom nivou? Vrlo vjerojatno, jer prije samo par mjeseci igrao je egal meč s Đokovićem u Londonu. S obzirom da se za Melbourne uvijek dobro pripremi, na njega treba ozbiljno računati.

Andy Murray prošle je sezone konačno dokazao da može ravnopravno igrati s najboljima, pa čak biti i bolji od njih na najvećim turnirima. Osvojio je US Open i olimpijski turnir, pokazao da je fizički fenomenalno pripremljen i vrlo opasan. Formu obično tempira za drugi dio godine, no svake godine sve je jači, podloga mu odgovara u Melbourneu i sigurno će daleko dogurati, a možda otići i do kraja.

Tko bi mogao iznenaditi? David Ferrer vječni je čovjek iz sjene, a Juan Martin Del Potro ima talent za velike stvari, no muče ga ozljede. Tu je još i Bernard Tomić, koji djeluje moćno posljednjih tjedana, čak je i Đokovića pobijedio u Perthu. Ostali teško. Naši tenisači? Čilić je nedavnim porazom od Pairea pokazao da nije u formi za velike stvari, Karlović je u još goroj formi, a Ivan Dodig objektivno teško može dalje od trećeg kola.

U ženskoj pak konkurenciji nema dvojbi. Serena Williams apsolutni je favorit, a možda ju može ugroziti Viktorija Azarenka. Naše tenisačice? Bit će zanimljivo vidjeti što može mlada Donna Vekić, koju u prvom kolu čeka Hradecka. Petra Matrić i dalje ostaje glavna uzdanica, no morat će se posložiti stvari za ulazak u drugi tjedan. Od Mirjane Lučić pak već dugo nemamo velikih očekivanja.

Australian Open počinje u ponedjeljak, u jutarnjim satima po hrvatskom vremenu.