TRANSFER I POSUDBA

Tko je tinejdžer Hajduka Ante Palaversa, za kojeg je Guardiola poslao milijune eura u Split

28.01.2019 u 11:25

Bionic
Reading

Čelnici splitskog Hajduka uskoro ostaju bez još jednog mladog igrača nakon što je moćni engleski klub Manchester City poslao ponudu koja se ne odbija. Tinejdžer Ante Palaversa tako uskoro odlazi u Manchester City

Posljednjih tjedana pisalo se o tome kako su čelnici engleskog Manchester Cityja ozbiljno zagrizli za 18-godišnjeg plavokosog veznog igrača koji svojim stilom igre podsjeća na njemačkog nogometaša Tonija Kroosa, člana Real Madrida. Oni koji ga dobro poznaju i prate od malih nogu kažu kako je smisao za nogomet i talent naslijedio na oca Ivana, koji je nogomet između ostalog igrao u Mosoru i Primorcu.

Navodno je odluku o tome da se među mnogobrojnim mladim igračima koje prate dovede upravo Ante Palaversa donio trener (menadžer) prve momčadi Pep Guardiola jer je oduševljen mladim veznjakom splitske momčadi.

Kada je u siječnju 2018. priključen prvoj momčadi, nakon što je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor, tada 17-godišnji Palaversa je rekao:

'Mogu samo reći kako je ovo ispunjenje mojih snova. Još kao mali, kada sam igrao 'balun na ulici', kao i svako dijete grada, sanjao sam o tome da se ovo dogodi, da budem član prve momčadi Hajduka', kazao je Palaversa, a kojeg je prvoj momčadi priključio trener Željko Kopić.

Igrački uzori su mu, kako je nekoliko puta naveo, Iniesta, Reus i Kross, ali i bivši igrač Hajduka Mario Pašalić. Od svakog od njih ovaj nogometaš koji je rodom iz Žrnovnice (zadnjih godina živi na potezu Žrnovnica – Stobreč – Podstrana) pokušao je skinuti poneki potez.

Samo godinu dana nakon što je ispunio dječačke snove, nakon desetak sjajnih utakmica u kojima je pokazao da ima sjajan pregled igre, ali i jako dobar udarac, stiglo je vrijeme za odlazak. Kao i mnogi igrači Hajduka prije njega – prerano. Ali milijuni koje će Hajduk dobiti presudni su za stabilno funkcioniranje kluba…

Posebno emotivna bila je Palaversina posveta nakon gola koji je zabio Interu iz Zaprešića. Taj gol posvetio je stricu Luki…

'Ovih dana se navršava 25 godišnjica otkad je zarobljen kod Kijeva te odveden u kninski zatvor i zbog toga sam gol posvetio njemu', kazao je tada Palaversa za 24sata.

Inter - Hajduk 1:1 (Palaversa 49) Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Uoči nastavka tekuće sezone u Hrvatski Telekom Prvoj ligi doznaje se kako je dogovor postignut te kako će Palaversa, nakon što Hajduk inkasira za njega šest milijuna eura, ostati i dalje na Poljudu – ali kao posuđeni igrač.

Dakle sigurno je kako će kapetan U-19 hrvatske nogometne reprezentacije do kraja sezone ostati na Poljudu, a do tada će svaku njegovu utakmicu i napredak pratiti skauti Manchester Cityja.

No ovaj transfer postat će služben tek kada ovog tjedan (utorak) Ante Palaversa obavi liječnički pregled te nakon toga stavi potpis na 4,5-godišnji ugovor.

Uz bonuse koji su određeni ugovorom, Hajduk bi od ovog transfera ukupno mogao zaraditi devet milijuna eura, čime bi stao uz bok Nikoli Vlašiću, prodanom u Evertonu za nešto manje od devet milijuna eura (bez bonusa).

No poseban bonus mogao bi biti poziv u A reprezentaciju Hrvatske, a ona upravo treba ovakav tip igrača. Svakako je to lijepa vijest za izbornika Zlatka Dalića, pogotovo jer postoji mogućnost da Ante Palaversa ostane u Hajduku na posudbi do ljeta 2020.

  • +4
Ante Palaversa - mladi nogometaš Hajduka Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL
  • +3
HT Prva liga, 14. kolo: Hajduk - Inter Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL
Hajduk - Inter 1:0 (Palaversa 19) Izvor: Screenshot / Autor: Vimeo