U ČAST ŽRTVI HULIGANA

Tisuće u Šetnji protiv nasilja u Beogradu

01.10.2009 u 21:13

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća ljudi, među kojima i visoki državni i gradski dužnosnici, okupilo se u četvrtak u Beogradu u šetnji protiv nasilja, u povodu tragične smrti Bricea Tatona, jednog od francuskih navijača koje su nedavno u središtu Beograda napali huligani uoči utakmice Partizan - Toulouse

Taton, koji je 17. rujna, kada se dogodio napad, teško ozlijeđen, preminuo je u utorak u beogradskom kliničkom centru, a u povodu toga u Beogradu je u srijedu bio dan žalosti, dok su građani tijekom dana i večeri na središnjem trgu palili svijeće i polagali cvijeće kao znak žaljenja zbog te tragedije.

Okupljenima ispred filozofskog fakulteta u četvrtak je pročitan proglas Koalicije mladih protiv nasilja, u kojem je zatraženo brzo uhićenje, istraga, učinkovito suđenje i najviše kazne za počinitelje kažnjivih djela usmjerenih protiv jednakosti i slobode ljudi, prava na život i tjelesnog integriteta.

Nakon čitanja proglasa i upisivanja građana u knjigu žalosti koja će biti predana Tatonovoj obitelji, povorka je, noseći transparent 'Stop nasilju', središnjim gradskim ulicama otišla do mjesta gdje je pretučen francuski mladić, na kojem mu je odana počast minutom šutnje i polaganjem tisuću ruža.

Građani su potom došli do francuskog veleposlanstva gdje su predali knjigu žalosti, a šetnja je završila polaganjem cvijeća te paljenjem svijeća kod spomenika francusko-srpskog prijateljstva u kalemegdanskom parku.

Koalicija mladih protiv nasilja, koja je organizator skupa, osnovana je prošli tjedan kao reakcija na sve češće premlaćivanje ljudi na beogradskim ulicama i sve jači osjećaj nesigurnosti među građanima i građankama u Srbiji, stoji na portalu te organizacije. Udruga okuplja mladež nekoliko socijaldemokratskih i demokratskih stranaka te nevladinih udruga.

U povodu tragične smrti francuskog mladića i radi otpora nasilju okupljanje protiv nasilja u organizaciji više nevladinih udruga za ljudska prava najavljeno je i za petak, također u gradskom središtu.

Svoj dolazak u znak potpore nenasilju na skup u četvrtak najavljivale su i pojedine desničarske udruge, za koje su organizatori bili poručili da nisu dobrodošle jer promiču nasilje prema neistomišljenicima.

Po navodima medija, neke od tih udruga su u policijskim bilješkama ocijenjene kao 'klerofašističke', a za pojedine kao što su Obraz te Srpski narodni pokret 1389 državni odvjetnik Slobodan Radovanović uputio je ustavnom sudu prijedlog za njihovu zabranu.

Radovanović je, kako se dodaje, ministarstvu unutarnjih poslova u četvrtak uputio zahtjev za zabranu organiziranog okupljanja, odlaska i nazočnosti na nogometnim susretima te drugim sportskim događajima navijačima klubova Partizan, Crvena Zvezda i Rad.

U objašnjenju toga poteza kazao je kako to nisu navijači koji podupiru sport zbog humanih razloga, već da se iz policijskih izvješća vidi da je riječ o organiziranim skupinama koje se bave kriminalom, a u slobodno se vrijeme okupljaju po gradu, čineći nasilje.

Mediji prenose kako su ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova najavila promjene zakona, kojima bi se broj huligana na utakmicama još smanjio.